Mit tehetünk mosogatógép dugulásakor?

Mit tehetünk mosogatógép dugulásakor?

A mosogatógép dugulása kifejezetten gyakori probléma, amely kellemetlenséget és bosszúságot okozhat a háztartásokban. Van azonban néhány egyszerű lépés, amivel a dugulások többsége elhárítható.

Először is, zárjuk el a mosogatógép áramellátását a biztonság érdekében. Ezután távolítsuk el a mosogatógép alsó kosarát és ellenőrizzük a lefolyót és a szűrőt. A dugulás oka elég gyakran az itt megakadt és felhalmozódott ételmaradékok és más szennyeződések. Tisztítsuk meg alaposan a szűrőt, amit ezután rendszeresen ellenőrizzünk.

Ha a szűrő tisztítása nem oldja meg a problémát, akkor érdemes megpróbálni egy házi készítésű duguláselhárítót. Például a szódabikarbóna és ecet keveréke sok esetben hatékonyan oldja fel a lerakódásokat és zsírt a mosogatógép csöveiben. Ehhez egyszerűen öntsünk egy pohár forró vizet a mosogatógép lefolyójába, majd adjunk hozzá egy fél pohár szódabikarbónát és egy fél pohár ecetet. Hagyjuk állni néhány percig, majd öblítsük le forró vízzel.

Érdemes ellenőriznünk a mosogatógép lefolyócsövét és tömlőit. A csőben megakadhatnak tárgyak vagy ételmaradékok, amiken később további szennyeződések akadnak fent egészen addig, amíg gátként el nem torlaszolják a víz útját.

Ha mindezek ellenére továbbra is fennáll a dugulás problémája, akkor szükség lehet szakember bevonására. Például ha a dugulás oka a mosogatógép szivattyújában vagy más mechanikus részében van, akkor szakember segítségére lehet szükségünk a probléma megoldásához. Emellett ha a dugulás mélyebb a rendszerben és otthoni eszközökkel nem oldható meg, akkor is jobb szakemberhez fordulni.

Szerencsére az ilyen duguláselhárítás Érd területén bármikor elérhető. A bejelentést követően néhány órán belül a szakember a helyszínre érkezik. Fel kell azonban készülnünk arra, hogy a mosogatógépet hozzáférhetővé kell tennünk, ami a beépített darabok esetében nem mindig egyszerű. Ha nem tudjuk magunk a hozzáférést biztosítani, ezt már a bejelentéskor érdemes a szerelőnek elmondani, aki szerszámokkal felkészülve érkezhet lakásunkba.

Korábbi bejegyzések: