Környezetbarát duguláselhárítási módszerek

Környezetbarát duguláselhárítási módszerek

A szennyvíz elfolyásának megakadás sosem kellemes és ilyenkor gyakran előfordul, hogy a legkönnyebben elérhető szerekhez nyúlunk a probléma megoldása érdekében. Fontos lenne azonban, hogy duguláselhárítás során se öntsünk olyan szereket a lefolyókba, amik károsíthatják a környezetet vagy akár másoknak okozhatnak kárt.

A duguláselhárítás 11. kerület lakásaiban dolgozó szakemberei is találkoztak már azzal a problémával, hogy a lefolyóba különböző savas anyagokat öntöttek a szakember kiérkezése előtt. Ha a dugulás nem oldódik meg, akkor ez a sav a rendszerben marad, nehezítve és veszélyessé téve a munkát. A rendszer szétszerelésekor a sav ráfolyhat a szakemberre vagy károsíthatja felszereléseit a mechanikus elhárítás során. A szerek működése közben mérgező gázok keletkezhetnek, amiket belélegezhetnek a helyiségben tartózkodók.

A duguláselhárító szerek kifejezetten környezetrombolóak, hiszen szerves anyagok marására fejlesztették őket. Ezen anyagok a szennyvíztisztító-telepek számára is kihívást jelentenek, mert károsítják az ott lejátszódó biológiai folyamatokat. A a dugulásgátló szerek közvetlenül a környezetbe jutnak, súlyos veszélyt jelentenek az élővilágra és a vízkészletekre.

Házi módszerek esetében használjunk környezetbarát megoldásokat. Ilyen lehet a forró víz, a szódabikarbóna és az ecet keveréke vagy savmentes, enzimes tisztítószerek, amik lebontják és nem elmarják az esetleges ételmaradékokat és zsírokat a rendszerben. A legkörnyezetbarátabb megoldást a mechanikai eszközök jelentik, hiszen ezekkel semmilyen többlet terhelést nem adunk a rendszernek. Az erős vegyszerek hosszabb távon károsíthatják a vezetékrendszer tömítéseit is, ami növeli a csőtörések és szivárgások esélyét.

Ha nem terheljük további problémás vegyi anyagokkal a csatornákat, akkor lehet környezetbarát a duguláselhárítás. Újbuda sem kivétel ez alól, így megkönnyítjük és növeljük a szennyvíztelep hatékonyságát és végeredményben javíthatjuk a környezetbe visszajutó víz minőségét. Csak környezetbarát szerekkel dolgozzunk és makacs dugulás esetén hívjunk szakembert.

Korábbi bejegyzések: