Időszakosan szivárog a víz a fürdőszobában – mi okozhatja?

Időszakosan szivárog a víz a fürdőszobában - mi okozhatja?

A víz időszakos megjelenése sosem örömteli, mert a szivárgás a csőtörés egyik tünete. Az időszakosság általában arra utal, hogy nem az egyik nyomás alatt lévő vezetékkel van a probléma, hanem a használt vizet elvezető, nyomás alatt nem álló szennyvízcsatorna repedhetett meg vagy mehetett tönkre valamelyik illesztése.

Akárcsak az ország más vidékein a duguláselhárítás Újbuda lakótelepein sem feltétlenül csak a dugulások elhárításával foglalkozik, hanem minden olyan problémával, ami a nem nyomás alatt lévő csatornákban történik. A duguláselhárítás olcsón, jellemzően bontás nélkül fel tudja tárni a probléma helyét és jellegét. Természetesen az időszakos vízszivárgáshoz is hívhatunk vízvezeték szerelőt, de könnyen elképzelhető, hogy egy duguláselhárítással foglalkozó szakember is segítségünkre tud lenni.

Már csak azért is, mert az ilyen szivárgások egy részének oka valóban egy dugulás. A szennyvízcsatornákban felhalmozódó szennyeződések, például zsír, haj, papír és más szilárd anyagok, dugulást okozhatnak. Az idővel felgyülemlő nyomás növeli a cső falainak terhelését, ami sérüléseket és töréseket eredményezhet. A szennyvízcsatornákat jellemzően nem olyan nyomásra tervezték, amit egy állandó víznyomás ki tud fejteni. Különösen igaz ez az illesztésekre, vagy olyan tömítésekre, amik évtizedekig nem álltak vízben, elöregedtek, kiszáradtak, megrepedeztek és nem tudják szivárgásmentesen elzárni a víz útját, ha teljesen víz alá kerülnek.

A hibák az átfolyó víznél sokszor nem tűnnek fel, még akkor sem, ha a időnként valamennyi szivárgás történik. Ugyanakkor ha a már meglévő hiba folyamatos víznyomás alá kerül, sokkal több víz távozik ilyen módon a rendszerből. A nyomás ráadásul növelheti is a korábban kialakult problémát. Ezért is fontos, hogy ne csak a dugulás elhárításával próbáljuk megoldani a problémát, hanem derítsük ki a szivárgás valódi okát, vizsgáltassuk át vezetékrendszerünket.

A nem nyomás alatt lévő vezetékek, csatornák karbantartásával kapcsolatos kérdések esetén forduljon bizalommal a duguláselhárítás 11. kerület területén tevékenykedő szakembereihez.

Korábbi bejegyzések: