Zuhanytálca duguláselhárításának nehézségei

Zuhanytálca duguláselhárításának nehézségei

A zuhanytálca duguláselhárítása nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de az esetek többségében ma már bontás nélkül megoldható ez is. Ahhoz azonban, hogy ne okozzunk nagyobb kárt a már meglévőnél, ismernünk kell, hogy pontosan milyen zuhanyozónk van. A fő kérdés a lefolyó kialakítása.

A zuhanytálca eldugulását döntően a hajszálak, szappanlerakódások, a vízkő vagy a zuhanytálcába öntött felmosóvízben lévő egyéb szennyeződések összegyűlése okozzák. Ezek gyakran feloldhatóak meleg vízzel vagy valamilyen gél állagú csatornatisztító folyadék használatával. Előfordulnak ugyanakkor makacsabb dugulások, amik tartják magukat minden próbálkozásunk ellenére is.

A zuhany lefolyója lehet önálló csatornabekötés illetve vezethet a padlóösszefolyó irányába. Mind a kettő tisztítható, de más más módszert lehet alkalmazni. Az egyik esetben a lefolyót kell szétszerelni, míg másik esetben az összefolyó irányából érhető el könnyebben a problémás góc.

A nehezítést azt jelenti, hogy az épített zuhanyozókkal ellentétben az akril zuhanytálcák lefolyója nem feltétlenül ott van, ahol a csatornalefolyó található. A kettő általában egy kiegészítő csővel, vagy nagyobb távolság esetén egy flexibilis csővel van összekötve. Utóbbi esetben jóval körültekintőbben kell eljárnia a szakembernek, nehogy a cső megsérülésével végződjön a duguláselhárítás, mert ez esetben elkerülhetetlen a tálca kibontása.

A két tényező vegyítve jelenik meg a lakásokban, különösen ott, ahol az eredeti kialakításhoz képest a fürdőszoba átépítésre került. A zuhanytálca lefolyója lehet azonos vagy eltérő helyen, mint az eredeti lefolyó, és maga az elvezetés is lehet önálló vagy a padlóösszefolyó irányába vezető. Ezen ismeretek birtokában könnyebb a duguláselhárítónak dönteni a pumpálás, a csatornatisztító spirál vagy a nagy nyomású vízzel működő eszközök használata között.

Az ilyen típusú duguláselhárítás 11 kerület képzett szakembereinek mindennapos, rutin feladat, miközben házilag akár napokat is szenvedhetünk velük kétséges kimenetellel. Ne habozzunk tehát sokáig és inkább hívjunk segítséget: a duguláselhárítás Újbuda bármelyik városrészében elérhető az év minden napján.

Korábbi bejegyzések: