Zuhanytálca duguláselháritás

Fürdőkád és zuhanytálca dugulása sokkal alaposabban feladja a leckét, mint a mosdó vagy a mosogató dugulása. A fürdőkád és zuhanytálca szifonjához ugyanis nem egyszerű hozzáférni, hogy egy könnyű mozdulattal kitakarítsuk belőle a lerakódott szennyeződést. Házi módszerekkel a zuhanytálca duguláselhárítása a legnehezebb művelet, de erre is van jó megoldás.

 

Ha eldugul a mosdó, vagy a mosogató, akkor a dugulás-elhárítás első lépése, hogy szereljük le és tisztítsuk ki a szifont. A mosdó alatti szifon könnyen hozzáférhető, a fürdőkádé és a zuhanytálcáé viszont már nem elérhető. A fürdőkád- és a zuhanytálca-lefolyó nagy ellensége a kihulló haj. A legtöbb fürdőkádi lefolyó a hajszálak miatt dugul el. A hosszú hajszálak fennakadnak a lefolyórácson, lenyúlnak a szifonig. A zsíros, szappanos szennyeződés – sampon, tusfürdő, szappan, a mosógép szennyvize – lerakódik a hajszálakon, mélyen belenyúlva a szifonba. Ezt a szennyeződést csak mechanikus tisztítással lehet eltávolítani. Olyan, mintha a hajszálakat odakötöznénk a lefolyóhoz, s ez a csomó csak növekszik az évek alatt. Előrelátó tervezés esetén a fürdőkád építésekor a szerelő betervezett egy tisztítóablakot, melyen keresztül elérhető a kád alatti szifon. Ha hozzá lehet férni, akkor a tisztítása ugyanúgy történik, mint a mosdó esetében. Ki kell szedni a beragadt hajszálakat, majd ez után forró, sós vízzel érdemes átmosni a csöveket. Zuhanytálcánál nincs ilyen tisztítónyílás, mert nem fér el. Ha van lehetőség a lefolyó felújítására – vagy most történik az új szerelvények beépítése – akkor érdemes kivehető kosarú, felülről tisztítható zuhanytálca szifont beszerelni. A merev rögzítésű zuhanytálcák használatához mindenképpen ez ajánlott. Mindenképpen a megelőzés a fontos a zuhanytálcák esetén. Mivel a legfőbb problémát a haj okozza, főleg ez ellen kell védetté tenni a csöveket. Használjunk valamilyen hajfogó szűrőt, ami a lefolyóba kerülő haj és más szilárd szennyeződés nagyrészt fel fogja, és nem engedi a lefolyóba kerülni. Ezt rendszeresen tisztítani is kell. Sokan azért nem használják ezeket a szűrőket, mert gusztustalannak tartják, ahogyan a hajszálak felgyűlnek benne. Jó tudni, hogy azok a hajszálak mindenképpen ki hallanak, csak külön szűrő helyett a csővezetékben fognak lerakódni és dugulást okozni. Ha felülről tisztítható szifonnal még nincs felszerelve a zuhanytálca, akkor házilag nem sok lehetőségünk van a tisztításra. Vezessük be a zuhanycsövet a lefolyóba, s engedjük rá a maximális nyomást. Lehet, hogy ez megindítja, kimossa a szennyeződést. A tisztítás hatékonyságát javíthatjuk valamilyen otthoni tisztítószerrel: ecet, szódabikarbóna, konyhasó, trisó, de még a kóla is növelheti a tisztítás hatékonyságát.

Ha van a fürdőszobában padlólefolyó, azon keresztül is érdemes megpróbálni a tisztítást nagy nyomású víz bevezetésével. Épített zuhanytálca esetén próbálkozhatunk erősebb megoldásokkal, például spirálozással is. Gyengébb szerkezeteknél azonban vigyázzunk, mert az erős pumpálás, vagy túl erős spirálozás kiszakíthatja a flexibilis csöveket, s nagyobb kárt okozunk a dugulás-elhárítással, mint amekkora az eredeti probléma volt.