Zivatar vagy csőtörés esetén sokszor a vízszivattyúzás jelent megoldást

Zivatar vagy csőtörés esetén sokszor a vízszivattyúzás jelent megoldást

A beépítettség növekedése, a burkolt felületek arányának növekedése és az éghajlatváltozáshoz köthető hirtelen és nagy mennyiségben érkező csapadék együttesen okoz egyre többször áradásokat. Itt nem csak a híradókba bekerülő komolyabb villámárvizekre szükséges gondolnunk, hanem az egy-egy telket, nyaralót, pincét esetleg utcát elárasztókra is. Ezekben az esetekben gyakran a hagyományos körülmények között még jól működő vízelvezető-rendszerek csődöt mondanak és a víz a területen reked. Lokális áradást gyakran okoznak csőtörések is.

A vízszivattyúzás jelenti a helyzet megoldásának első lépését, ha az elárasztott területről a víz nem tud távozni belátható időn belül magától a még működő, de nem elégséges kapacitású lefolyókon keresztül vagy ez olyan sok időn keresztül tartana, hogy a vízborítás közben keletkező károk tovább súlyosbodnának. A vízszivattyúzást akkor érdemes folytatni, ha az árasztást okozó körülmény elhárításra került, például megtörtént a meghibásodott csővezeték nyomásmentesítése.

Kertes övezetekben gyakori, hogy az elöntés oka a nem megfelelően karbantartott vízelvezetők eltömődése. Ekkor a terület víztelenítése után a tisztítás, a dugulás elhárítása lehet a következő feladat, hiszen e nélkül a következő alkalommal is elárasztásra kerülne a terület. Az ilyen jellegű duguláselhárítás Érd területén egész évben elérhető, de akkor cselekszünk helyesen, ha a problémát megelőzni próbáljuk.

Ha az árasztást csőtörés okozza, érdemes kamerával átnézetnünk a teljes rendszert, hogy a törésnek volt, e valamilyen előzménye, ami elhárítható lenne. Ha esőhöz köthető a jelenség, akkor ne késlekedjünk segítséget kérni, ugyanakkor legyünk türelemmel: nem csak a házunk fölött gyülekeztek a felhők, ilyenkor nagyon sok embernek van hasonló problémája.

Jogos kérdés, hogy hívhatjuk-e ilyenkor a katasztrófavédelmet vagy a tűzoltóságot? A válasz az, hogy hívhatjuk, de ezen szervezetek elsőként az életveszély elhárítására és a közösségi területekre fognak koncentrálni és a sorban viszonylag hátul szerepel mondjuk egy nyaraló pincéje. Ha a kárelhárítás a célunk érdemes a lehető legtöbb helyről segítséget kérni, azzal együtt, hogy ha bárhol sorra kerülünk, erről tájékoztassuk a többi szereplőt, hogy ők máshol tudjanak segíteni.

Korábbi bejegyzések: