Vízvezeték szerelés otthon – megpróbáljuk vagy ne?

Legrégebbi anyag az ólom és a réz. Már a rómaiak is használták vízvezetékek kiépítésére. Ezekben az időkben hihetetlen precíz mérnöki munkával határozták meg a vízvezetékek nyomvonalát. Általában úgy tartják, hogy a vízvezeték szerelési munkákat érdemes szakemberre bízni. Néhány egyszerűbb műveletet azonban mi magunk is elvégezhetünk.

Vízvezeték szerelés otthon - megpróbáljuk vagy ne?
Vízvezeték szerelés otthon – megpróbáljuk vagy ne?

A vízvezeték szerelés esetében a legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy a falba rejtjük őket, emiatt nehéz a későbbi csőtörés helyének a meghatározása és a hiba elhárítása is. Ugyanakkor a vízcsövek látványa a falakon kívül nem esztétikus, ma már a fűtéscsöveket is egyre inkább igyekeznek a falban elrejteni. A falba építés miatt nagyon fontos, hogy mielőtt befalazzuk őket, helyezzük üzembe, és így kiderülhetnek az esetleges szivárgások, pontatlan illesztések. Ezt csak nyomáspróbával tudjuk kideríteni, amit a szakemberek minden esetében el kell, hogy végezzenek. Ha a fennálló hibákat elhárítottuk, és több hibát már nem látunk, akkor kezdődhet meg a vezetékek befalazása. Természetesen a későbbiekben előfordulhatnak meghibásodások, a csövek illeszkedési pontjainál. Ezt a hibát úgy kerülhetjük el, ha a falakban ahol csak lehet csöveket használunk.

Amikor a vízvezeték szerelő szerszámokról van szó, soha ne kössünk kompromisszumokat, mert jó munkát csak jó szerszámmal végezhetünk. Néhány eszközt érdemes szaküzletben megvásárolni, ott legalább egy kis segítséget is kaphatunk az eladóktól, hogy hogyan használjuk őket. Az egyik ilyen kellék a fészekmaró, amit a csövek átmérőjének megfelelő falnyílások kivágására használnak. A ragasztószalag a csatlakozások szigetelésére. A rugós csőhajlító, a kis átmérőjű rézcsövek hajlítására. A csőfogó, a mozgatható befogópofa a különféle csőméretekhez igazítható. A vízpumpafogó, az állítható befogópofák maximális szorítóerőt tesznek lehetővé. Gáz forrasztólámpa, a csőcsatlakozások forrasztásához. A pumpa, az eldugult vezetékek tisztításához. A mosdókagyló szerelő szerszám segítségével könnyen hozzáférhetünk a mosdókagyló alatti csatlakozásokhoz. A csóvágó réz és műanyag csövek darabolására és a hosszúcsőrű fogó a nehezen hozzáférhető helyeken való munkához pl. : csap, falon felszerelt polc mögött.

Tehát ha mi magunk otthon szeretnénk megoldani a vízszerelés problémát, gondolkodjunk el rajta, hogy az összes beszerzése drágábba kerülne, mintha szakembert hívnánk. Pláne, hogy a vízvezeték szerelés nem gyerekjáték, bármikor csőtörést okozhatunk vele tudatlanságból. Az ilyen fürdőszoba munkák esetén a legegyszerűbb ha szakembert hívunk segítségül. Legyen szó Budapest, vagy vidéki munkáról, a vízvezetékszerelő házhoz megy és megoldja a problémánk.