Vécé pumpa helyett egy más féle

Újragondolt vécépumpa Japánból

Egy ötletes japán videó nagyon szemléletesen megmutatja, milyen is az ideális vécépumpa. Kár, hogy az eszköz nincs forgalomban nálunk, mert talán sokkal hatékonyabb dugulás-elhárítás lenne érhető el vele, mint a forgalomban lévő hagyományos vécépumpákkal.

A videóban egy öntapadós, légmentesen záró műanyag fóliát ragasztanak az eldugult vécécsésze tetejére. Aztán a házigazda lehúzza a vizet. Mi történik az általunk ismert esetben? A vécé kiönt, a szennyvíz szétfolyik a fürdőszobában. Ebben az esetben azonban nem ez történik! Csak csapkodunk a fejünkhöz, hogy mennyire egyszerű a megoldás, s vajon miért nem jut ez egy gyártó eszébe sem itthon?

De nézzük csak, miért is működik a vécépumpa? Mit csinál ez az eszköz?

A pumpához akkor nyúlunk, amikor éppen egy dugulással találkozunk a vécében, mosdóban, valamilyen lefolyóban. A lefolyóra ráhelyezzük a pumpát és mozgatni kezdjük. A pumpa a csőben lévő levegőt kezdi mozgatni: nyomáskor túlnyomást, felengedéskor vákuumot hoz létre, ezzel mozgatja a csőben lévő vizet is. A levegő maga előtt tolja a vizet, ami pedig szerencsés esetben megmozdítja a dugulást okozó szennyeződést is.

A művelet gyenge pontja maga a levegő, amit a pumpa megmozdít. A levegő ugyanis elég nagymértékben összenyomható. Ha egy makacs dugulással állunk szemben, akkor a szilárd akadály nem enged, a víz nem mozdul a csőben, bármennyit is pumpáljuk. Mozgatjuk a levegőt, de maga a levegő lesz csak az, ami összenyomódik és kitágul.

A videón szereplő eljárás egészen máshogy működik. Kihagyja a levegőt. A videón a vécé légmentesen le van zárva, s nagyjából tele is van. Mi történik ekkor? Ráengednek még egy tartály vizet. A csésze tele van, a víz természetesen nem tud elfolyni. Megpróbál kifelé törni – itt van nagy szükség arra, hogy a lezárás valóban légmenetes legyen. Ha légmentes, akkor a víz nem tud kifelé jönni. S mivel a folyadékot nem lehet összenyomni, ezért az sem lehetséges, hogy csökken a csőben lévő víz térfogata, nő a nyomása.

A víz az egyetlen úton próbál meg távozni, amit csak fel tud szabadítani: a dugulás felé. Ebben az egyszerű műanyag fóliából készített pumpában hatalmas erő van: arra kényszeríti a csőben lévő vizet, hogy egyszerűen elsodorja a dugulást. Az eszköz így sokkal hatékonyabban tisztít, mint bármelyik vécépumpa, amit itthon használhatunk.

Semmi kétség Sanya a segítség

 Dugulás elhárítás +36 (70) 291-7864