Vécé dugulás elhárítás

Lehúzható guriga előzi meg a WC dugulását?

Vannak termékek, melyek annyira egyszerűek, hogy a gyártónak igen össze kell szednie magát, ha valami újdonságot, ötletet el akar adni a vásárlóinak. Ilyen a vécépapír is, melyről nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy képes még valamerre fejlődni. Erre mit tesznek a gyártók? A környezetvédelem jegyében kitalálták a lehúzható gurigájú vécépapírt.

Csak az a gond vele, hogy a környezetvédelem itt csak az eladást segítő maszlag, a termék meg sokkal többet árt, mint a hagyományos papírguriga. És ami a legrosszabb: könnyen dugulást is okozhat. A tévében ma is futó hirdetés szerint a neves gyártó terméke az egyetlen olyan vécépapír, melynek gurigája lehúzható a vécén, lebomlik és újrahasznosítható anyagból készült. Lehetünk őszinték? Ez egy marhaság, kizárólag a vevő beetetését szolgáló marketingszöveg. Először is, mi az a hatalmas probléma, melyet a lehúzható guriga megold? Azt, hogy a papír kifogyása után ne kelljen három lépést tenni a szemetesig és beledobni az üres gurigát. Pedig ezzel még mozgunk is, arról nem is beszélve, hogy az üres gurigát akár a szelektív papírgyűjtőbe is lehet dobni, amivel egyszerűen kikerüljük ezt az egész környezetvédelmi kérdést. Újrahasznosítás megoldva, szennyezés nincs. Az új termékkel viszont mi történik? A gyártó sokkal drágábban, bonyolultabb folyamattal előállít valamit, ami most újdonságnak hat. Könnyen lehet, hogy a gyártás meg drágább és sokkal szennyezőbb, mint az eddigi munkamenet volt. Itt már bukik a környezetvédelem.

Használat után viszont szó nincs újrahasznosításról. A guriga megy a lefolyóba, s itt kezdődnek a bajok! Ne mondja senki, hogy a papír jellegű anyagból készült papírguriga nyomtalanul és pillanatok alatt lebomlik. Lehet, hogy laborkörülmények között úgy viselkedik, a valóság viszont gyakran produkál előre nem látott helyzeteket.

A vécébe dobott guriga tehát könnyen lehet, hogy nem bomlik le azonnal. Mi történik? A környezetvédelem jegyében jó drágán magunk intézzük el, hogy legyen a vécében egy nehezen hozzáférhető dugulás. Jó lenne, ha a divattermékek gyártói, meg az örökös újítási lázban égő marketingesek megértenék: a vécében a szennyvíznek meg a vécépapírnak van helye. Szilárd hulladékok, műanyagok, kartonpapír tárolására és megsemmisítésére ne ezt használjuk, mert nem várt következményként a dugulás-elhárítás költségeivel is számolnunk kell.

„Semmi kétség Sanya a segítség”

 

Dugulás elhárítás +36 (70) 291-7864