Vannak még kritikus állapotú vízvezetékek Budapesten?

Vannak még kritikus állapotú vízvezetékek Budapesten? Számíthatunk-e még olyan eseményekre, mint a 2013. szeptemberi csőtörés a Keleti- Pályaudvarnál, ahol több méter magasra feltörő víz- és gőzoszlop bénította meg a forgalmat? Mit mondanak az illetékesek erről a problémáról?

Egy 2013-ban a Fővárosi Vízművek Zrt. által készített tanulmány szerint a budapesti vízvezeték hálózat 93%-a jó vagy közepes állapotban van és mindössze 7% rossz vagy kritikus állapotú. (A kritikus állapotú csövek arányát csak 1%-ra teszik a jelentést készítő szakemberek.) Főleg az öntöttvas csövek vannak rossz állapotban. (Az 2013-as tanulmány szerint ezek 1013 km hosszúságúak.)

A gondot okozható csövek állapotáról legtöbb esetben az elöregedés tehet, de más tényezők is szerepet játszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában. Aszály esetén a föld kiszárad, és nem védi tovább a csöveket, amik  könnyebben kopnak, mennek tönkre. Ez a hatás főleg az azbesztcementet rongálja, ami a már említett 2013-as jelentés szerint a fővárosi vízvezetékcsöveknek majdnem a felét teszi ki. (2281 km-t a 4915 km-ből)

A budapesti kritikus állapotú vízvezetékek cseréje folyamatban van, de ez egy hosszabb folyamat, több okból is. Anyagiak is szerepet játszanak a sebességben, de az is, hogy ha egyszerre kerülne sor a kritikus állapotú csövek cseréjére, akkor megbénulna a főváros közlekedése.

Költözés, lakásvásárlás esetén Önnek ezt a szempontot is figyelembe kell tartani, érdeklődjön, nézzen utána a lakás vagy ház és a környék vízvezeték hálózatának, hiszen ez a tényező is nagyon fontos szempont.