Van házi megoldás a mosogató dugulásainak feloldására

Van házi megoldás a mosogató dugulásainak feloldására

A mosogató lefolyója annak használati jellege miatt az egyik leggyakrabban elduguló terület egy háztartásban. Könnyű belátni miért: amíg egy kád esetében a hajszálak mellett a szappanlerakódások jelenthetnek csak problémát, addig egy mosogató esetében jóval több tényező is közrejátszhat. A mosogatóba még akkor is sok olaj és zsír kerül, ha minden darabos szennyeződést sikerül visszafognunk a lefolyóba kerülés előtt. Léteznek ugyan külön zsírfogó megoldások, de ezek a háztartásokban ritkán használatosak.

A duguláselhárítás házilag mindig a csatorna elérhető szakaszainak megtisztításával indul. Ehhez felülről belepiszkálhatunk a lefolyóba vagy pumpálással is próbálhatjuk a víz útját felszabadítani. Ha a dugulás nem tűnik komolynak és nincs kedvünk piszkos munkához, akkor dugulásoldó szereket is készíthetünk. Szódabikarbóna és ecet, forró víz és só is segíthet, de a kóla is jó hatásfokkal működik a kisebb zsírós szennyeződések oldásában. Több folyékony, gél állagú vagy granulátumos csatornatisztító szert is vásárolhatunk. Ezek alkalmazásánál mindig tartsuk be a használati utasítás előírásait.

A dugulások javát a szifon tisztítása megoldja. A szifon szétszerelése nem különösebben nehéz, de készüljünk fel a kifolyó víz felfogására és a nem feltétlenül gyomorbarát szaghatásra. A szifont és a csatlakozó csöveket is tisztítsuk meg. Ha még nem csináltunk ilyet, a szétszerelés hevében nem felejtsük el memorizálni azt, milyen módon állt a szifon eredetileg. A visszaszerelést követően a dugulás általában megoldódik, de a szifont érdemes még egy ideig rendszeresen vizsgálni, hogy tapasztalunk-e csöpögést. Ha nem szifon, hanem flexibilis csővel történt mosogatónk bekötése, akkor akár szétszerelés nélkül is érdemes átmozgatnunk majd nagy vízsugarat belevezetnünk a lefolyóba. Figyeljünk arra, hogy a végén olyan módon hagyjuk a csövet, hogy az elláthassa szagzáró funkcióját, azaz legyen benne egy kicsi, vízzel telített szakasz.

Ha nem jártunk sikerrel, akkor forduljunk bizalommal a duguláselhárítás Érd területén működő szakembereihez, akik hamar házhoz jönnek, felmérik és megoldják a problémát.

Korábbi bejegyzések: