Újbudai rémálom a strang dugulása: ezek lehetnek az első jelek

Újbudai rémálom a strang dugulása: ezek lehetnek az első jelek

Dugulások mindenhol előfordulhatnak és komoly kellemetlenségekkel járnak. A legtöbb dugulás a mosogatókhoz és a WC-hez köthető, hiszen ezekbe kerülhetnek aránylag könnyen olyan anyagok, amik gátolhatják a víz elfolyását. A feladat szinte mindig kellemetlen, de az esetek többségében házilag megoldható. Előfordul ugyanakkor, hogy a probléma mélyebben jelentkezik és a strang dugul el.

Mit jelent a strang? A strang a fővezeték gerince, amibe becsatlakoznak a társasházi lakások lefolyói. A strang jelentős része függőlegesen halad, míg a csatlakozók döntően vízszintesek. Társasházak esetében a strang általában osztatlan közös tulajdon, így dugulása esetén a közös képviselőt értesíteni kell és elképzelhető, hogy az elhárításról is ő fog gondoskodni. Érdemes ilyenkor rákérdezni a társasház biztosítására, hogy a strang dugulása miatt keletkezett károkat téríti-e és ha igen miként. Térjünk azonban vissza fő témánkhoz, a duguláselhárításhoz.

Az ilyen duguláselhárítás 11 kerület területén gyakori feladat, hiszen a sűrűn, társasházakkal beépített területen sok a régi, idősödő épület vagy az alultervezett kapacitással bíró új. A strang dugulása sajnos legtöbbször akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már kár keletkezik valamelyik lakásban a visszafolyásokból. Minél lejjebb lakik valaki, erre annál nagyobb esélye van.

Bárhol is van lakásunk a társasházban a strang dugulásának lehetnek előjelei, amit érdemes komolyan vennünk. A pangó szennyvíz szaga előbb utóbb utat talál magának és leggyakrabban a WC-nél jelentkezik. Mivel a WC kapcsolata a legközvetlenebb a stranggal, így a többi előjel is itt látható: buborékok jelennek meg a kagylóban, vagy ha a vízszint úgy emelkedik benne, hogy az nem volt használatban.

A strangok dugulása jellemzően falbontással jár, amit gyakran egy lakásból célszerű elvégezni. Ugyanakkor strang duguláselhárítás Újbuda épületeinél más módszerrel is elérhető, de ehhez jól felszerelt és tapasztalt szakembercsapat szükséges. Masszív csőgörényezés, esetleg magas nyomású tisztítás is szóba jöhet mint megoldási lehetőség. Ugyanezen szolgáltatókhoz érdemes fordulnunk, ha a strang duguláselhárítás Érd valamelyik lakótelepén válik szükségessé.

Korábbi bejegyzések: