Szennyvíz nem kívánt helyeken – bosszantó dugulások

Szennyvíz nem kívánt helyeken - bosszantó dugulások

Dugulás sajnos bármikor bekövetkezhet, ekkor a szennyvíz nem tud a tervezett módon távozni és bosszantó problémákat okoz. Két klasszikus terület, ahol könnyen megelőzhető lenne, de mégis gyakori a dugulás a zuhanytálca és a mosogatógép.

A zuhanytálca dugulását legtöbbször a lefolyóba kerülő haj- és szőrszálak okozzák. Szintén gyakori, hogy ezeken a szálakon más darabos hulladék akad fent. Utóbbiak könnyedén megakadályozható lenne, ha a felmosóvizet nem a zuhanytálcába öntenénk és a lefolyó előtt megpróbálnánk felfogni a szennyeződéseket. A hajszálak többsége a lefolyóhoz illesztett hálón tökéletesen megakad, igaz ennek tisztítását sokan nem szeretik. Mégis sokkal kellemetlenebb, ha dugulás következik be.

A zuhanytálcák alatt gyakran egy kiegészítő csőrendszer található, ami összeköti a zuhanytálca lefolyóját az eredetileg kialakított csatornával. Ez különösen jellemző ott, ahol a zuhanyozó előtt korábban kád volt kialakítva. Ennek a rendszernek a lejtése csekély, gyakran találhatóak benne kanyarok és népszerű a flexibilis csövek használata. Ez egyszerre kedvez a dugulás kialakulásának és teszi nehézzé az elhárítást, mert nehezen hozzáférhető és sérülékeny. Ilyenkor el kell távolítani az akril zuhanytálcát, ami sajnos ritkán megy könnyedén, hiszen ezek fixre vannak beépítve.

A mosogatógép esetében az ételmaradékok lefolyóba jutása a leggyakoribb oka a dugulásoknak, de pusztán a rendszer elzsírosodása is megfigyelhető. Ilyenkor az edényekről leoldódó zsírok a lefolyórendszer falán ülepednek és szilárdulnak meg, folyamatosan csökkentve a csatorna átmérőjét. Ezen dugulások is sok bosszúságot okoznak és nem azért, mert technikailag nehéz őket megszüntetni, hanem azért, mert nehéz a területhez hozzáférni. A szakemberek gyakran tapasztalják, hogy a beépített mosogatógép elmozdítása jóval hosszabb időt vehet igénybe, mint a konkrét dugulás feloldása.

Mindkét dugulás a kellemetlenebb, makacsabb fajtából származik, a megoldás általában a profi duguláselhárítás. Budapest bármelyik kerületében van mód szakember hívására, de lélekben érdemes arra készülnünk, hogy sem a zuhanytálca, sem a mosogatógép dugulása nem tartozik a könnyű esetek közé.

Korábbi bejegyzések: