Szakmbert hívjunk, vagy egy csőgörény is megoldja a dugulást?

Szakmbert hívjunk, vagy egy csőgörény is megoldja a dugulást?

A csőgörény nem egy éjszakai életmódot folytató, kártevőkre vadászó cuki kis állat, noha neve alapján akár az is lehetne, hanem a duguláselhárítás egyik legfontosabb eszköze. Korábban csak szakemberek használták, de egyre többször próbálkoznak vele házilag is.

Mi is az a csőgörény és hogyan kell használni? A csőgörény hivatalos és szakszerű neve csatornatisztító spirál. Létezik belőle kézi és gépi meghajtású is. Az eszköz végén egy spirál található, ami egy masszív huzallal egészül ki, ezt engedhetjük a csatornába és ennek segítségével tudjuk a spirált forgatni. Számít a méret. Egyrészt a huzalnak elég erősnek kell lennie, mert ha elszakad, akkor próbálkozásunk nagyobb bajt eredményez, mint az eredeti dugulás. Másrészt a spirál méretének akkorának kell lennie, hogy a cső kanyarulataiban el tudjon fordulni, ne akadjon meg se bevezetéskor, se kihúzáskor, de legyen elég nagy ahhoz, hogy meg tudja bontani a dugulást. Különböző méretű csövekhez különböző csőgörény való.

Ha bevezettük az eszközt a lefolyóba, fogjuk érezni, ha az eléri a dugulást. Ekkor el kell kezdenünk forgatni, amit vagy az eszköz végére erősített fúróval vagy kézi erővel tehetünk meg. Ha fúróval dolgozunk, mindig alacsony fordulatszámot válasszunk, hogy a vezetékben ne ejthessünk kárt. Kézi meghajtásnál jellemzően két ember szükséges a tekeréshez és a szerkezet vezetékbe engedéséhez. Az óramutató járásával megegyező irányba tekerjük a csőgörényt.

Ha nem sikerül házilag megoldanunk a helyzetet, a duguláselhárítás Újbuda és a környező elővárosok esetében is az év minden napján elérhető. A jobb szolgáltatók többfajta megoldást tudnak kínálni a problémára, annak jellegétől függően. A csőgörény gyakran megfelelő eszköz, de más hatékony megoldások is léteznek. Fontos azonban azt is tudnunk, hogy egy minőségi csőgörény ára gyakran megközelíti azt az összeget, amiből a duguláselhárítás 11 kerület bármely részén szakemberrel megoldható lett volna.

A duguláselhárítás Érd esetében, különösen az egykori szőlőhegyek, gyümölcsösök környékén sokszor a nyomvonal feltárásával indul, mert nem mindig határozható meg a dugulás hozzávetőleges helye sem.

Korábbi bejegyzések: