Szagok a lefolyóból

Kellemetlen szagok a lefolyóban
Kezdődő dugulások megszüntetésére nem csak a bolti forgalomban kapható lefolyótisztító szereket vagy eszközöket használhatjuk, hanem olyan házi praktikákat is bevethetünk,

melyeket évtizedek óta sikerrel alkalmaznak a háziasszonyok, mikor azt tapasztalják, hogy a lefolyókból kellemetlen szagok áradnak. Ezek ugyanis minden esetben azt jelzik, hogy a csövekben, szennyeződések, vízkő okozta lerakódás keletkezett, melyet, ha nem oldunk fel, akkor előbb-utóbb komolyabb duguláshoz vezet.
Régebben, mikor még a boltok polcai nem voltak tele különböző vegyi anyagokkal, melyek a lerakódások feloldására voltak hivatottak, olyan szereket használtak a háztartásokban, amik hasonló hatékonyságú, mégis sokkal inkább környezetkímélő módon birkóztak meg az eltömődésekkel. Ezek a praktikák ma is sikerrel alkalmazhatóak, kisebb elzáródások esetén. Ilyen például a citromsav, mely elsősorban az orrfacsaró szagokat szünteti meg, emellett vízkőoldó hatású. Nem mérgező és az ecetnél sokkal jobb, abból a szempontból, hogy nincs erős illata. Ebből a lefolyókba egy pohárnyit, a WC csészébe pedig 2-3 pohárnyit öntsünk. A bórax is igen közkedvelt, melyet gyógyszertárakban szerezhetünk be. Ebből is körülbelül 1 pohárnyit kell a lefolyóba tölteni, majd néhány perc múlva 4-5 liter vízzel leöblíteni. Használatakor körültekintően kell eljárnunk, élelmiszerrel ne érintkezzen és a kezelt felületeket alaposan öblítsük le, ugyanis az emberi szervezetbe jutva mérgező lehet. A szénsav is segíthet a szagok és a dugulás megszüntetésében. Öntsünk egy flakon szénsavas üdítőt a lefolyóba, hagyjuk hatni 1-2 órát, majd öblítsük le forró vízzel.
Amennyiben a kellemetlen szagok újból jelentkeznek, a víz lassabban folyik le és a problémát nem sikerül házilag megoldanunk, kérjük szakember segítségét, aki professzionális eszközei segítségével, hatékonyan szünteti meg a dugulást.