Mitől dugul el? 5 gyakori szennyeződés a lefolyókban

Duguláselhárító ár: Érd vagy Budapest a drágább?

Utánanéztünk mik dugítják el leggyakrabban az érdi (minden bizonnyal más városokban is hasonló a helyzet) háztartások mosogatóit. Íme az ötös lista, mitől óvakodjunk leginkább.

1. Darabos ételmaradék

A leggyakoribb szennyeződés, ami a dugulásokhoz vezet az ételmaradék. Nem az a probléma, hogy nem lehet a kukoricaszemet, salátalevél maradékot, hagymahéjat, apróbb csirkecsontot letuszkolni a lefolyónyíláson, hanem az, hogy ezek később megakadhatnak más szennyeződésekben, kanyarulatokban és szép lassan gátat kezdenek képezni, amin még több dolog fog fennakadni. További probléma lehet a szaghatás vagy akár élősködők időszakos megjelenése is.

2. Fólia

Gyakran kisebb csomagolóanyagok is a lefolyóba kerülnek, amik hasonlóan viselkednek a fent már említett ételmaradékokhoz. Ugyan ritkább vendégek a lefolyóban, de tartósabbak: amíg az ételeknél bízhatunk a bomlásban és így akár a gát önmagától való eltűnésében, addig ez a műanyag esetében nem fog soha bekövetkezni.

3. Zsír és olaj

Sokan öntik a zsírt vagy az olajat a lefolyóba, mondván úgyis folyékony vagy könnyen oldódó dolog. A szokás rendkívül környezetszennyező mivolta mellett duguláshoz is vezethet. A zsírok és olajok ugyanis kiválhatnak a hálózat falán szűkítve annak keresztmetszetét és remek talajt kínálnak más szennyeződések megtelepedésének, megakadásának is.

4. Föld

A kávézacc sem való a lefolyóba, de a föld az egyik legrosszabb. A kiskertből bekerülő nagyon saras zöldség mosásából vagy a szobanövények átültetésének folyamatában kerülhet nagyobb mennyiségű föld a lefolyóba. Tudnunk kell, hogy ez a föld szinte soha nem távozik azonnal a lakásunk lefolyóiból, mivel a föld nehezebb, mint a víz. A földes lerakódások a kisebb lejtésű szakaszokban és a szifonban gyakoriak és nehezen tisztíthatóak.

5. Vízkő

Ha nagyon figyelünk a fentiekre, a vízkő akkor is okozhat dugulást. A vízkő nem csak amiatt probléma, mert szűkíti a keresztmetszetet, hanem azért is, mert ha a vízkő leválik a vezeték faláról, akkor az a földhöz hasonlóan felhalmozódva okozhat dugulásokat.

Bármi is okozta a problémát, a megoldás a duguláselhárítás. Érd területén minden nap számíthatunk szakértő segítségre, így ha nem boldogulunk a házi praktikákkal, forduljunk a duguláselhárítókhoz.

Korábbi bejegyzések: