Mire való a szifon a mosogató alatt és hogyan tud eldugulni?

Mire való a szifon a mosogató alatt és hogyan tud eldugulni?

A szifon a fő funkciója, hogy megakadályozza a kellemetlen szagok visszajutását a lefolyórendszerből a lakásba. Működésének logikája, hogy egy vízzel folyamatosan töltött szakaszt hoz létre a csőben, így azon a szagok nem tudnak áthatolni. A szifon alatt található egy kosár, aminek célja, hogy összegyűjtse a lefolyóba kerülő ételmaradékokat, zsírokat, szőrszálakat és más szennyeződéseket. Ha ezek a szennyeződések nem akadnak meg itt, máshol komolyabb problémát, dugulást okozhatnak. Sokadlagos feladat, de a szifon a csővezeték zajszintjét is csökkenti.

Fontos feladata a szifonnak, hogy lehetővé teszi a könnyű hozzáférést a lefolyórendszerhez. Ha valamilyen oknál fogva dugulás vagy probléma merül fel, a szifont könnyen el lehet távolítani és megtisztítani, vagy esetleg egy duguláselhárító eszközt be lehet vezetni a rendszerbe.

Maga a szifon is el tud dugulni a benne összegyűlt szennyeződésektől. Ha lehet jóindulatú dugulásnak nevezni bármi, akkor ez az, hiszen a szifon eredeti feladata is ezen szennyeződések visszatartása. A szifon szétcsavarozható és könnyen megtisztítható. Számítanunk kell azonban arra, hogy a lefolyótisztítás során a víz kifolyik a szifonból, illetve a műveletet általában kellemetlen szag kíséri.

A mosogató dugulásakor mindig a szifon tisztítása legyen az első gondolatunk, ez előrébb való mint bármilyen lefolyótisztító szer alkalmazása. Ha a megtisztítás után is fennáll a dugulás, akkor az mélyebb helyzetben található. Ilyenkor szintén a szifon leszerelése után annak csatlakozási pontjától próbálhatjuk elérni és fizikailag megbontani a dugulást. Erre legalkalmasabb a barkácsáruházakban is kapható duguláselhárító spirál vagy csőgörény, aminek mechanikus és fúróra szerelhető változata is van.

Ha nem boldogulunk, akkor nem marad más hátra, mint a profi duguláselhárítás. 11. kerület szerencsés helyzetben van ebből a szempontból, mivel több szolgáltató is segítségül hívható. A szakemberek közül van aki hétvégén vagy ünnepnapon is rendelkezésünkre tud állni, míg mások a következő munkanapon tudják orvosolni helyzetünket.

Korábbi bejegyzések: