Mire jó a woma? Milyen dugulások esetén hatékony?

Mire jó a woma? Milyen dugulások esetén hatékony?

Mi az a woma?

A woma márkanévből kialakult főnév, a motor hajtotta rendkívül magas víznyomást használó csatornatisztító berendezések elnevezése. A woma nem azonos a hordozható kisebb mosó berendezésekkel, azoknál jóval nagyobb mennyiségű vizet, jóval nagyobb nyomáson képes a rendszerbe juttatni. Általában egy külön erre a célra átalakított duguláselhárító furgont kell elképzelni, mintsem egy kézikocsit.

Mikor használható jobban a csőgörény és mikor a woma?

Első hallásra a woma ugyanarra használható, mint a csőgörény, a valóság ennél árnyaltabb. A csőgörény általában gyűjtőcsatornák, szaniterek mögötti falszakaszokban található dugulások fizikai bontására alkalmas. Házi körülmények között, akár szakember nélkül is lehetséges használatuk. A woma komolyabb hálózatok akár teljes átmosására is alkalmas, az általa használt vízmennyiség és nyomás miatt csak képzett szakemberek kezelhetik. Olyan dugulások oldását is megoldja, ami nem elérhető csőgörénnyel vagy annak lehetőségeit meghaladja. A csőgörénnyel megbontható a dugó, de annak törmeléke újabb fennakadást okozhat máshol. A woma esetében ennek esélye csekély.

Milyen dugulások esetén hatékony és mikor nem ajánlott a woma?

A woma nagyobb kapacitású csatornák és teljes rendszerek átmosására alkalmas. Hosszú ideje halmozódó zsírlerakódások, vízkő okozta szűkületek vagy éppen az építkezés során a csatornába került törmelék maradéktalan kitisztítására alkalmas. A woma szintén megfelelő eszköz a kerti vízelvezető csatornák átmosására, amit lombhulladék vagy föld tömít el. Az ilyen kerti duguláselhárítás Érd és a hozzá hasonló elővárosok tipikus problémája.

A woma használata ott lehet problémás, ahol az erős nyomást nem bírja el a rendszer: kisebb kapacitású vezetékek, elöregedett vagy sérült csatornák. A woma víznyomása szabályozható, de ezen feltételek fennállta esetén érdemes előzetesen konzultálni szakemberrel illetve a hálózatot kamerával átvizsgálni a mosás előtt. A woma hatékony eszköz, de nem mindig szükségszerű használata: kisebb dugulások más módszerekkel is sikeresen orvosolhatóak.

Hol érhető el a womás duguláselhárítás?

A womás duguláselhárítás Budapest összes kerületében és az ország közel teljes területén elérhető.

Korábbi bejegyzések: