Mire jó a csőgörény és hogyan válasszunk ha szükség van rá?

Mire jó a csőgörény és hogyan válasszunk ha szükség van rá?

A csőgörény a komolyabb dugulások elhárításának utolsó olyan eszköze, ami akár még szakember nélkül is használható otthon. A csőgörény egy csatornatisztító spirál, amit állítható hosszúságú acélhuzallal lehet egyre mélyebbre juttatni a csővezetékekben.

Különböző méretekben és kivitelben kaphatóak. Lehetőleg ne a legolcsóbbat válasszuk, legyen strapabíró. Különböző méretű csövekhez eltérő méretű csőgörény ajánlott. Például egy 32 mm átmérőjű csőhöz a 10 mm-es spirál ideális, míg egy 100 mm átmérőjű vagy nagyobb csőhöz a 32 mm-es csőgörény. Egyszerre kell tehát elég nagynak lennie a csőgörénynek, de nem szabad a hajlatokban elakadnia. A csőgörények egyszerűbb változatai kézzel forgathatóak (minél mélyebben és több kanyart leírva jut el a csőgörény a duguláshoz, ez annál nehezebb feladat), a modernebbek fúróra szerelhetőek.

A csőgörény a falakban, padlóban vagy nehezen elérhető területeken elhelyezkedő gyűjtőcsatorna rendszer dugulásainak oldására használható eredményesen. Ahol a vezetékrendszer hozzáférhető, ott érdemes lehet azok szétszerelése és megtisztítása. A csőgörényes duguláselhárítás nem ajánlott a flexibilis csövekkel szerelt szaniterek esetében, tipikusan ilyenek az akril zuhanytálcák és gyakran a beépített kádak is.

Ha nem boldogulunk, ne erőltessük: a rendszerben megakadt, beszorult, eltört csőgörények növelhetik már amúgy is meglévő problémánkat. Régebben a csőgörényezés szakemberek feladata volt, a mesterek számának csökkenése hozta magával, hogy egyre többen maguk próbálkoznak. Megéri-e saját magunknak nekiállni egy ilyen dugulásnak vagy jobb, ha duguláselhárító vállalkozáshoz fordulunk?

Egy jó csőgörény ára 10 ezer forinttól kezdődik, míg a mesterek általában 15-20 ezer forint körüli összegért hárítják el a dugulásokat. Tehát ha a spórolás vezérel minket, akkor látnunk kell, hogy körülbelül 5-8 ezer forinttal olcsóbb a saját megoldás – feltéve ha sikerrel járunk. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, továbbra is előnyösebb ha szakemberhez fordulunk. A duguláselhárítás Érd és Budapest területén már éjjel-nappal elérhető.

Korábbi bejegyzések: