Milyen esetekben lehet szükség kamerás csatornavizsgálatra?

Milyen esetekben lehet szükség kamerás csatornavizsgálatra?

A kamerás csatornavizsgálat segít a rendszer állapotának felmérésében, helyzetének megismerésében és akut dugulások pontos helyének és okának felderítésében. Az általános meghatározás után nézzünk néhány konkrét esetet, amikor a kamerás vizsgálat indokolt lehet.

Ismeretlen eredetű, gyakran visszatérő gondok a víz elfolyásával

A duguláselhárítás házilag gyakran hatékony, de valamiért újra és újra megjelenik ugyanaz a probléma. Nem folyik le a víz, nem olyan gyorsan folyik le a víz, ahogy kellene, időszakosan jelentkező majd magától megoldódó problémát észlelünk. . . Ez mind olyan indok, aminél érdemes megnézni, hogy van-e a rendszer mélyebb részén valamilyen probléma: szűkület vagy nem megfelelő lejtésű szakasz, amit akár egy helytelen bekötés, benövő gyökér vagy talajsüllyedés is okozhat.

Ismeretlen helyzetű, a rendszerben mélyebben fellépő dugulás

Ez a kamerás csatornavizsgálat szükségességének klasszikus alapesete: biztosan van dugulás, de fogalmunk sincs hogy hol. Általában akkor áll ez elő, ha a dugulás valamelyik fővezetéket érinti. Ilyenkor előnyös, ha a vizsgálatot a csatornatisztító nyílásokon keresztül lehet elvégezni, így az átvizsgálandó távok rövidülnek.

Csőtörés helyének és mértékének meghatározása

Amikor szivárog valami a falban, de nem tudjuk melyik vezeték okozza. A csőtörések pontos helyének és jellegének megállapítását is segíti a kamerás vizsgálat, így csak ott szükséges beavatkozni, ahol valóban fennáll a probléma. Nem mindegy, hogy az egész kertet végig kell ásni, vagy csak egy ponton kell beavatkozni, hasonlóan kellemetlen, ha kibontunk a falból egy csövet, ami épp, mert közben kiderül, hogy a vízszivárgás máshonnan, mondjuk egy külső ereszből szivárog a fal felé.

Rendszer felújítása vagy tervezése

Ha a rendszer pontos paramétereit nem ismerjük (régi házak jellemzően), de bővítenénk azt, mondjuk egy WC-vel vagy új fürdőszobával. Ekkor érdemes a meglévő rendszer megismeréséhez kamerás vizsgálatot kérni, ami megmutathatja az esetleges bővítési, fejlesztési szükségleteket is.

Ingatlanvásárlás

Ha nem akarunk meglepetéseket a vezetékrendszer állapotával kapcsolatban vagy éppen eladóként szeretnénk bemutatni ingatlanuk makulátlan mivoltát, akkor érdemes kamerás vizsgálatot kérni. A kamerás vizsgálat ára nem összehasonlítható azzal a költséggel, amit az egész rendszer felújítása jelentene, ha ennek szükségessége a tranzakció után derül ki.

Korábbi bejegyzések: