Mikor van szükség kamerás felderítésre a duguláselhárítás során? Szükséges-e szivattyúzni előtte?

Mikor van szükség kamerás felderítésre a duguláselhárítás során? Szükséges-e szivattyúzni előtte?

A kamerás csatornavizsgálat a duguláselhárítók egyik modern és kifejezetten hatékony eszköze. Nem csak meggyorsítja a munkát, de sokszor kellemetlen bontásoktól is megóv minket. Olyan kérdések tisztázásban segít, ahol korábban csak tapasztalataik alapján tippeltek a szakemberek a probléma forrását illetően. Megnéztük, mikor érdemes kamerás vizsgálatot kérnünk és szükséges-e a rettegett szivattyúzás.

A legkézenfekvőbb helyzet, amikor a duguláselhárítás során szükségünk van a kamerás felderítésre, ha a dugulás helye nem ismert és a hagyományos módszerekkel nem sikerül megtalálni. Szintén előnyös lehet a vizsgálat, ha a dugulás helye ismert, de nem tudjuk, mi okozza az adott helyen a dugulást. A mélyen fekvő dugulásoknál azért érdemes megismerni a kiváltó okot, mert különböző dugulások más-más módszerrel oldhatóak meg hatékonyan. Nem mindegy, hogy a csatorna dugulásáért törmelék, vízkő, tornacipő, esetleg gyökérbenövés felelős.

Indokolt a vizsgálat, ha elfolyási problémát nem tapasztalunk, de folyamatosan, vagy időközönként visszatérően kellemetlen csatornaszag jelentkezik. Az ilyen hiba lehet tervezési gond, illetve a lassan elfolyó, időnkét megakadó szennyvíz jele is. Ha az adott probléma állandó és gyakran visszatérő, akkor a kiváltó ok felderítésében is segít a kamerás vizsgálat. Az utóbbi ok miatt gyakran hívnak minket Érdre.

Érd egy tervezetlenül megnőtt nagyváros, ahol a szennyvíz-elvezetés gyakran ad hoc megoldásokon alapult. A duguláselhárítás Érd esetében gyakran úgy kezdődik, hogy nem tudjuk, merre halad a nyomvonal, azt pláne nem, hogy abban hol, mi és mekkora átmérővel csatlakozik bele. Ezek feltérképezése kamerával a legegyszerűbb.

A kamera könnyíti a munkát, de nem végzi el. A jobb eszközválasztás a tervezési, kivitelezési okokra visszavezethető dugulásokat nem oldja meg, ott csak a rendszer átalakítása segíthet.

Vízszivattyúzás csak abban az esetben szükséges a kamerás vizsgálat során, ha a dugulás teljes, azaz egyáltalán nem folyik el a víz, és olyan mélyen van, hogy a megakadt vízszint alá kellene nézni. Az esetek többségében a csatorna nincs vízzel telítődve és nem szükséges az előzetes szivattyúzás.

Korábbi bejegyzések: