Miért nem oldja fel a cső dugulását a lefolyótisztító?

Miért nem oldja fel a cső dugulását a lefolyótisztító?

A dugulás kellemetlen probléma, amit általában szeretnénk gyorsan és olcsón megoldani. Ehhez a házi praktikák mellett számtalan bolt készítmény is segítségünkre lehet. Ezek a szerek eredményesek lehetnek, de kell ismerni korlátaikat. Az elvezetők és csövek dugulása gyakran nem oldható meg úgy, hogy még több külső anyagot juttatunk a cső érintett területére. A következőkben megnézzük miért nem működnek a konyhai és fürdőszobai lefolyótisztító készítmények.

Az első és leggyakoribb ok, hogy a dugulást okozó anyagok nem oldhatóak fel ezekkel a szerekkel. Ha a cső dugulását egy műanyag, fa, vagy fém tárgy okozza, akkor arra nem fog érdemi hatást gyakorolni egyik lefolyótisztító sem. Ugyanez igaz a homokra és a földre, ezek nem oldódnak fel. A tisztító szerek akkor hatékonyak, ha zsírok és olajok, könnyebben oldható szerves szennyeződések – például haj – okozzák a dugulást.

A tisztítószernek el kell jutnia a dugulás helyére. Ha áll a rendszerben a víz, akkor gyakran nem érik el a problémás szakaszt vagy csak annyira felhígulva, hogy hatásuk minimális lesz. Ha a dugulás nem teljes, akkor gyakran átfolynak a duguláson anélkül, hogy azt feloldanák.

Külön kell szólni a granulátum állagú szerekről. Ezek működési elve az, hogy a szilárd részek jobban megtapadnak a dugulást okozó felületen, majd kellő nedvesség hatására feloldódnak és kifejtik hatásukat. Ha azonban nem a megfelelő módon használjuk őket, jellemzően ez azt jelenti, hogy több granulátumot öntünk a csőbe mint kellene, vagy nem elég mennyiségű vizet engedünk rá, akkor nem csak nem működnek, de fel nem oldódott részeik összetömörülnek és újabb dugót képeznek.

Természetesen néhány házi módszerrel, pumpálással, a lefolyóba való fizikai belepiszkálással érdemes megpróbálkozni mielőtt szakembert hívunk, de sokat nem jó várni. A duguláselhárítás 11 kerület bármelyik részén néhány órán belül megoldható hétvégén is. Az egyszerűbb dugulások elhárítása sokszor fix díjas, így a költségeink előre számíthatóak. Egy jó duguláselhárító szer olcsóbb ugyan, mint egy szakember kihívása, de nem sokkal. Ráadásul gyakran előbbit végül követi az utóbbi. Éljünk tehát azzal a lehetőséggel, hogy a duguláselhárítás Újbuda területén bármikor elérhető szolgáltatás.

Korábbi bejegyzések: