Miért dugul el a mosdó és mi a megoldás?

Miért dugul el a mosdó és mi a megoldás?

Fürdőszobánk leggyakrabban használt eszköze a mosdó. A kéz- és fogmosások mellett más reggeli előkészületek is gyakran közvetlenül mellette zajlanak. A rendszeres és sokrétű használat miatt, a mosdó dugulása is gyakori, aminek az esetek többségében két oka van: idegen tárgy lefolyóba kerülése és a haj és szőrszálak miatti eltömődés. A duguláselhárítás az esetek többségében egyszerű és a nehezebb ügyek is jellemzően bontás nélkül megoldhatóak.

Ha van némi ezermester attitűdünk, akkor házi praktikákkal és kisebb szerelésekkel is sikeresen megoldhatjuk a mosdó dugulását. Helyezzünk egy vödröt vagy nagyobb edényt a bekötés alá a kifolyó víz felfogására és szereljük le a szifont. A szifon kitisztítása nem leányálom munka, ugyanakkor egyszerű és döntően megoldja a problémát. Vizsgáljuk meg a lefolyó csövet is, hogy van-e benne elakadt idegen tárgy, például kupak, fültisztító pálcika, vatta esetleg a kontaktlencse csomagolása.

Amennyiben flexibilis csövekkel van mosdónk bekötve, azt szereljük ki és mossuk át. A flexibilis csövek esetében sokszor azok puszta alapos átmozgatása is megoldáshoz vezet. Fontos, hogy a szifon vagy a flexibilis cső visszaszerelése után hagyjuk még a bekötés alatt a vízgyűjtő edényt, ha nem végeztünk volna precíz munkát a visszaszerelés közben, azt az edényben megjelenő vízfoltok fogják mutatni.

Ha nem szeretnénk szerelni, akkor a mester hívása előtt megpróbálhatjuk a klasszikus ecet, szódabikarbóna és langyos víz kombinációját a dugulás elhárításához vagy használhatjuk valamelyik lefolyótisztító gélt. A granulátumos szerekkel óvatosan bánjunk: bizonyos esetekben nagyon hatékonyak, máskor akár súlyosabb eldugulást is okozhatnak fel nem oldódott, de megkeményedett szemcséik. Ha ezek és a szerelés sem vezet megoldásra, a dugulás várhatóan mélyebben van, amihez szakemberre lehet szükségünk.

A duguláselhárítást végző mester a fenti szerelésen túl csőgörénnyel tudja a mélyebben jelentkező dugulásokat feloldani. A csőgörény egy hosszabb, hajlítható eszköz, amit a vezetékbe lehet vezetni és amivel fizikailag lehet megbontani az abban keletkezett megakadásokat. A fal megbontása a mosdó dugulása során nagyon ritka.

A mosdó dugulása ellen leginkább azzal védekezhetünk, ha megakadályozzuk idegen tárgyak lefolyóba kerülését, illetve még a dugulások kialakulása előtt, rendszeresen végzünk vízkőtelenítést.

Korábbi bejegyzések: