Mi a teendő csőtörés esetén? Kit kell hívni?

Mi a teendő csőtörés esetén? Kit kell hívni?

A csőtörés igen kellemetlen dolog és általában akkor szembesülünk vele, ha már járulékos kár is keletkezik. Röviden sorba vesszük, mi a teendő csőtörés esetén.

Az első gondolatnak mindig a további károkozás elkerülésének kell lennie, de ehhez kell tudni, hol tört el a cső. Nyomás alatt lévő csövek esetében a szivárgás általában egyértelműbb helyzetet teremt. Ekkor az adott szakaszhoz tartozóan el kell zárni a vizet és nem is szabad újranyitni a szükséges javítások elvégzéséig. A zárást ott kell megtenni, ahol ez a leggyorsabban kivitelezhető. Például egy társasház esetében, ha lakáson belül keletkezik a csőtörés, de a lakásba bejutni nem lehet, akkor azt a fővezetéket kell elzárni, ami az adott lakást ellátja vízzel, még ha ezért más ingatlanokban is vízhiány keletkezik. Ha sikerül a lakásba bejutva kisebb szakaszt lezárni, akkor a nagyobb szegmens újranyitható.

A nem nyomás alatt lévő csövek törésénél a szivárgás általában időszakos, ugyanakkor gyakran nem tiszta víz, hanem szennyvíz szivárog. Ebben az esetben a felderítés nehezebb, adott esetben kamerás vizsgálatra is szükség lehet a hálózat egyes elemeinél. Azon eszközöket, aminek vízelvezetése az érintett szakaszra vezet nem szabad használni.

Ha a zárásokat magunk el tudjuk végezni, ez legyen az első, csak eztán hívjunk szakembert. Társasházak esetében a közös képviselő értesítése is szükséges, abban az esetben is, ha látszatra közös tulajdon nem érintett. Amennyiben akár a társasháznak, akár az érintett lakásoknak van biztosítása, akkor a biztosítóknak is jelezni kell. A közös képviselők gyakorlottabbak abban, hogy kinek a szolgáltatója téríthet, de a bejelentést érdemes minden irányba megtenni.

Végezetül a csőtörés okát is érdemes megkeresni. Az anyagfáradás azt jelezheti, hogy a rendszer felújításra szorul, esetleg túlterhelt. Fény derülhet szabálytalan bekötésekre. Az átalakítások, ráépítések, földmunkák is okozhatnak olyan feszültségeket a vezetékekben, amik repedések megjelenéséhez vezetnek. (Ez akkor is igaz lehet, ha a szomszédban történik az építkezés. ) A csőtörések jelentős részét dugulások okozzák.

Nyomás alatt lévő csövek esetében vízvezeték-szerelőt hívjunk, szennyvízvezetékek esetén duguláselhárító is praktikus lehet. Duguláselhárítás Újbuda területén minden időben hívható. Mivel a dugulások gyakrabban okoznak hirtelen és váratlan problémát, ezért a duguláselhárítók jobban fel vannak készülve a gyors reagálásra, mint a vízvezeték-szerelők: amíg a duguláselhárítás 11 kerület lakótelepein akár ünnepnapokon is lehetséges, addig a vízvezeték-szerelés általában nem.

Korábbi bejegyzések: