Mi a csőgörény szakszerű neve?

Mi a csőgörény szakszerű neve?

Hányszor álltunk már a barkácsáruház sorai között bambán mert nem tudjuk annak a kis izének a nevét, amit valamire szoktunk használni. Az activity után a megsemmisülés csúcsa, amikor az eladó visszakérdez az eszköz nevével, megspékelve azt egy kérdéssel, amiből kiderül számunkra, hogy több alfajtája is létezik az izének.

A csőgörény szakszerű neve lefolyótisztító spirál, esetleg csőtisztító spirál. Létezik belőle elektromos és manuális ráadásul többféle méretben. Mielőtt ebbe belemennénk lépjünk egy lépcsőfokot vissza: hogyan működik a csőgörény? A csőgörényt a dugulás helyére vezetik a csatornában, majd forgatják és nyomják előre, hogy a spirál megtisztítsa azt. A csőgörény végén található horog vagy kampó lehetővé teszi a dugulások feloldását vagy eltávolítását. A forgatás révén ez a kampó spirális mozgást végez, innen a szakszerű elnevezés. Nézzük akkor a jelzőket és méreteket!

A manuális csőgörény esetében a forgatást magunknak kell végezni. Egy pici tekerő kar segítségével tudjuk a csatornába vezetett eszközt forgatni. Az elektromos, esetleg pneumatikus csatornatisztító spirált vagy egy beépített motor forgatja, vagy egy az eszköz végére szerelt fúró. Kézzel nem könnyű forgatni, míg géppel arra kell figyelnünk, hogy a túl gyors forgás akár kárt is tehet a csatornában.

Méretek. Adott esetben három dolognak is szerepelhet itt a mérete. A legegyszerűbb a csőgörény hossza, ez az a hossz, ameddig be tudjuk juttatni az eszközt a csatornahálózatba. A csőgörény huzalának hosszát méterben szokták megadni, jellemzően 2-10 méter között. Néhány méter hossz után nagyon nehéz kézzel forgatni, így hacsak nem vagyunk extrém izmosak, ne vásároljunk 6-7 méteres manuális darabot. Az átmérő két helyen is megjelenhet: egyrészt a huzal átmérője, másrészt a spirál, kampó, horog, esetleg a huzal végén lévő kis buzogány átmérője. A huzal esetében válasszunk aránylag vastagot, ami jól bírja a strapát, ugyanakkor a csőgörény fejének méretét a csővezetékhez kell igazítanunk. Ha a csatornánál jóval kisebb az átmérője, akkor nem biztos, hogy le tudja bontani a dugulást, de ha csak alig kisebb, akkor jó eséllyel elakad a kanyaroknál.

A csőgörény faék egyszerűségű eszköz, de használatának vannak trükkjei és korlátai. A helytelen használat akár a vezetékrendszer károsodását, vagy az eszköz rendszerben való megakadását, eltörését is okozhatja. A jó csőgörény ráadásul nem is túl olcsó és optimális esetben nem kell sokszor használnunk. Miután a duguláselhárítás 11 kerület minden részén 0-24 elérhető, ezért meggondolandó, hogy saját kísérletezés helyett inkább szóljunk egy profinak, aki hozza magával eszközeit is.

Korábbi bejegyzések: