Megoldások kisebb és nagyobb dugulások esetén

Megoldások kisebb és nagyobb dugulások esetén

A dugulások feloldására alapvetően kétfajta mód kínálkozik. Az egyik a dugulás fizikai eltávolítása, amit különféle eszközökkel vagy nagyon erős vízsugárral érhetünk el, vagy feloldása. Míg a profi duguláselhárítók az első és egyben biztosabb módszert alkalmazzák, addig a házi praktikák jelentős része a dugulás feloldásával próbálkozik. Ez azoknál a dugulásoknál lehet hatékony, ahol a problémát egy zsírokból és olajokból megszilárdult góc okozza.

A különféle zsírok és olajok feloldhatóak és így a dugulás kimozdulhat. Ezen a logikán alapul az összes olyan módszer, amikor valamilyen anyagok a lefolyóba öntünk annak reményében, hogy az eltüntesse a problémát. Vegyiáru boltokban beszerezhető szerek mellett tökéletesen megfelelhet a célra a forró víz, amit keverhetünk mosogatószerrel vagy sóval is. Működhet a szóda, a só és az ecet keveréke is.

A fizikai bontás és a kémiai oldás közötti átmenetet a pumpálás jelentheti. Ekkor víz vagy a már általunk rendszerve juttatott anyagok vannak a dugulás felett, a pumpálással pedig fizikailag megpróbáljuk kimozdítani, fellazítani a dugulási gócot. Legyünk óvatosak, hiszen ilyenkor a korábban rendszerbe öntött anyagok visszafelé is áramolnak.

Még a szakember kihívása előtt megpróbálkozhatunk az egyszerűbb dugulások házi lebontásával. Ehhez jellemzően a lefolyó szifonját és a csatlakozó csöveket kell szétszerelnünk és megtisztítanunk. Tartsuk észben, hogy a dolgokat szétszedni mindig könnyebb, mint összerakni, így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább várjuk meg a duguláselhárító szakembert.

A mesterek a mélyebben vagy nehezen elérhető helyzetben lévő dugulásokat is meg tudják szüntetni. Ehhez vagy csatornatisztító spirált (csőgörényt) használnak vagy nagyon erős vízsugarat (WOMA). Előbbi lényegében egy forgatható fejből és egy hosszú, a csatornába engedhető huzalból áll. A huzal segítségével a fejet el kell juttatni a duguláshoz, majd azt ott forgatni és mozgatni addig, amíg a dugulást nem sikerül lebontani. A woma nagy nyomású víztisztítást jelent. Ezzel a módszerrel a víz fizikai erejét használják ki és tisztítják meg vele a csatornahálózatot.

Profi duguláselhárítás 11. kerület területén egész évben és minden nap könnyen igényelhető. A legtöbb esetben néhány órán belül megtörténik a kiszállás és a probléma felszámolása is. Ugyanez igaz akkor is, ha a duguláselhárítás Érd területére száll ki.

Korábbi bejegyzések: