Lefolyótisztító módszerek a szakember kihívása előtt

Lefolyótisztító módszerek a szakember kihívása előtt

Ha lassan vagy már semennyire nem folyik le a víz, akkor dugulással állunk szemben. Első lépésként általában magunk próbálkozunk pumpálással vagy valamilyen házi praktikával, végül ha ezek nem váltak be, akkor szakemberhez fordulunk. Apróbb, mindennapi problémák esetén a duguláselhárítás fix áron is igényelhető, így nem a munka elvégzése után szembesülünk annak anyagi vonzatával.

A lefolyóvezeték teljes vagy részleges dugulása esetén a szakember kihívása előtt érdemes néhány dolgok magunknak megpróbálnunk. A legkézenfekvőbb ötlet a pumpálás, amivel a kisebb gócpontok kimozdíthatóak, így azokat a víz áramlása továbbszállítja. A zsíros és olajos dugulások oldásában a forró víz is segítségünkre lehet. Ez főleg akkor működik, ha a dugulás még nem teljes. Szódabikarbóna, só, ecet szintén segíthet. Tulajdonképpen bármi megteszi, ami folyékony, nem mérgező, nem tesz kárt a vezetékekben és savas hatása van, esetleg pezseg. Igen akár a kóla is. Természetesen vásárolhatunk speciális lefolyótisztító szereket, ezek jellemzően gél vagy granulátum formájában állnak rendelkezésre. A granulátumok szerek esetében mindig tartsuk be a használati utasítást és az abban szereplő mennyiségeket. Az ilyen kiszerelésű és helytelenül használt szerek akár ronthatnak is a helyzeten: ha nem tudnak kellő módon feloldódni, akkor maguk is keményre szilárdulnak és dugulást okoznak.

Megpróbálkozhatunk a dugulások fizikai megbolygatásával is. Ehhez a lefolyóba felülről is bele tudunk piszkálni, de figyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a vezetékeket és ne ejtsünk semmit a csövekbe. Ha tudjuk szétszedhetjük a szifont és megtisztíthatjuk azt. A dugulások jelentős része itt keletkezik, így nagy esély van arra, hogy ezzel sikert érünk el. Napjainkban gyakran használnak szifon helyett flexibilis csöveket. Természetesen ezeket is leszerelhetjük és átmoshatjuk őket, de szerelés nélkül is megéri átmozgatni őket és különböző pozíciókban vizet, vagy a fent említett keverékek egyikét a lefolyóba engednünk. Ha nem vezetett semmi eredményre, forduljunk szakemberhez, aki a helyszínen általában gyorsan megoldja problémánkat.

Korábbi bejegyzések: