Lefolyótisztító csodaszerek nyomában

Lefolyótisztító csodaszerek nyomában

Dugulás gyakran nehezíti meg a háztartások életét. Ha a baj bekövetkezik mindig megfogadjuk, hogy legközelebb jobban odafigyelünk, mi kerül a lefolyóba, de aztán ez sokszor elfelejtődik. Leírni sem szükséges, úgy is tudjuk: a legkönnyebb mindig megelőzni a dugulások kialakulását. Az egyszerűbb dugulások (azaz nem a WC) esetén az első gondolatunk, hogy megoldjuk magunk. A második, hogy ezt a lehető legkényelmesebben fogjuk tenni: azaz készítünk vagy vásárolunk lefolyótisztító folyadékot, gélt vagy granulátumot és az megold mindent.

Készíthetünk házi tisztítókat vagy vásárolhatunk boltban. A házi szerek lényege a meleg vagy langyos hőmérséklet, a savas közeg és a pezsgés. Ecet és szódabikarbóna, meleg sós víz vagy akár kóla is működhet. A gyári szerek vagy folyékonyak vagy granulátumos állagúak. Az egyetlen házi szilárd halmazállapotú szer a kávézacc, hatása megegyezik a ráolvasással és az esőtánccal, ne alkalmazzuk.

A fenti elképzelés működésének több kitétele is van. A használt lefolyótisztító szernek oldania kell tudni a dugulás okát. A használt lefolyótisztító szernek el kell érnie a duguláshoz. A használt lefolyótisztító szer nem szabad, hogy további kárt okozzon. Nézzük ezeket a kritériumokat végig.

A dugulások javát zsírok, lerakódások, ételmaradékok, hajszálak okozzák. Ezeket a legtöbb feljebb felsorolt szer legalább részben oldja, így a dugulás megszűnhet. Ha azonban a dugulás oka más jellegű, például idegen tárgy került a lefolyóba, akkor azt természetesen nem fogja megszüntetni semmilyen oldószer.

Ha már áll a víz a lefolyóban, akkor bármilyen szert beleönteni aligha fog segíteni. Az egyetlen kivétel, ha a víznél nagyobb sűrűségű folyékony, gél állagú szert vásároltunk. Azzal esetleg érdemes próbálkozni. A többit ilyenkor sajnos nem tudjuk használni.

A nagyobb kár okozása elsősorban a granulátumos lefolyótisztító szerekkel lehetséges. Ezeket kizárólag akkor tudjuk használni, ha a csatornába tudjuk önteni és pontosan a leírásnak megfelelő mennyiséget és módon. Ekkor egyébként elég jól működnek. Ha több szer kerül a csatornába és az nem tud feloldódni, akkor a részben oldódott anyag később összeszilárdul és tovább erősíti a dugulást. Az így megszilárdult anyagot később nagyon nehéz feloldani.

Nem mindig tudjuk hol van pontosan a dugulás, sőt, az is lehet, hogy a nyomvonal sem ismert számunkra, amerre a csövek futnak. Ha a fenti praktikák nem működtek vagy nem vagyunk biztosak magunkban, kereshetünk szakembert. Ma már mindenhol elérhető duguláselhárítás fix áron a hét minden napján.

Korábbi bejegyzések: