Lefolyótisztítás házilag a dugulás megelőzéséért

Lefolyótisztítás házilag a dugulás megelőzéséért

A dugulások a háztartásokban két metódus alapján keletkeznek: a szennyeződések fokozatosan gyűlnek fel és szűkítik a vezetéket egészen addig, amíg valami – ami máskor gond nélkül áthaladna ugyanezen a ponton – meg nem akad a problémás helyszínen vagy valamilyen idegen tárgy hálózatba kerülésével, ami azonnali dugulást okoz. Amíg az utóbbi esetben arra kell figyelnünk, hogy ne kerüljön oda nem való dolog a csatornába, addig a csővezetékek szennyeződése általános jelenség.

Ne csak arra gondoljunk ilyenkor, a mosogató vagy a mosogatógép lefolyójából zsírok és olajok tapadhatnak meg a vezetékekben, hanem arra is, hogy a vízkő akkor is kiválik a csövekben, ha amúgy figyelünk arra, hogy zsír minél kevesebb kerüljön a lefolyóba. A vízkő nem csak azért veszélyes, mert szűkíti a keresztmetszetet, hanem azért is, mert a cső faláról leválva torlaszokat képezhet – jellemzően a könyökök és fordulók környezetében.

A lefolyótisztítás és a duguláselhárítás házilag is lehetséges az egyszerűbb esetekben. Ezekhez nagyjából ugyanazok a szerek és módszerek ajánlhatóak: azaz már akkor érdemes néha alkalmaznunk ezen eljárásokat, ha még nem áll fenn a teljes dugulás. Nézzünk néhány alapvető tippet, amivel tehetünk csővezetékeink tisztaságáért.

A forró víz jelenléte viszonylag ritka a vezetékeken belül, pedig a magas hőmérséklet önmagában képes a zsíros szennyeződések oldására. Néha bizony nem árt, minél melegebb vizet a lefolyóba öntenünk. Túlzásba ne essünk, mert a tömítéseknek ugyanakkor nem feltétlenül használ a tartós magas hőmérséklet. Hasonló logikával a savas közeg is sok szennyeződést old. Tehát ha a meleg vízbe még sót is keverünk, azzal még hatékonyabbá tehető ez a végtelenül egyszerű módszer.

Általában már minimális beruházást igényel, de a szódabikarbóna és az ecet is remek munkát tud végezni. Savas hatása miatt akár a kóla is alkalmas, de amíg az előző keverékeket érdemes több órán keresztül – akár egész este – hatni hagyni, addig a kólát maximum 1-2 óra után öblítsük le, különben a cukor fog kiválni belőle a vezetékek oldalára.

Ha pedig mégis bekövetkezik a baj, ne hezitáljunk sokat, kérjünk segítséget szakemberektől, Budapesten az év egyik napján sem lehet probléma a duguláselhárítás. 11. kerület területén is több megbízható egyéni vállalkozó tud gyors kiszállás mellett precíz munkát végezni.

Korábbi bejegyzések: