Ki tudja hol megy a vezeték – a nyomvonal megtalálható

Ki tudja hol megy a vezeték - a nyomvonal megtalálható

A dugulások jelentős része valahol a lefolyók környékén keletkezik, így viszonylag könnyen feloldhatóak és megoldhatóak. Nem mindig vagyunk ilyen szerencsések és néha azt tapasztaljuk, hogy valahol mélyebben, ki tudja hol történt az elakadás. Hasonlóan bosszantó, ha a víz időnként lefolyik, időnként meg egyáltalán nem, azt megindul és megint nincs semmi probléma, közben mi nem csináltunk semmit. A nyomvonal pontos meghatározása mindkét esetben választ és megoldást nyújthat számunkra.

Jellemző, hogy régebben épült házakban vagy kertes övezetekben nem minden csatorna helyzete ismert. Ez nem csak konkrét dugulás elhárítása során jelenthet gondot, hanem építkezések során vagy a rendszer bővítése miatt is. A nyomvonal meghatározására több módszer is létezik, attól függően, hogy milyen vezetéket és milyen okból kell feltárni. Dugulás esetén, ha van rá mód, kamerával is megvizsgálható a feltárandó szakasz.

A duguláselhárítás nem feltétlenül csak fizikai blokkok okozta vízelvezetési problémák megoldására szakosodott. Persze, az esetek többségében erről van szó, de a nyomvonal feltérképezése alkalmas arra is, hogy tervezési (pontosabban a tervezés hiányából fakadó) hibákat is feltárjon. A bejegyzés elején jelzett probléma – időnként lefolyik a víz, időnként meg nem – lehet kapacitásbéli gond is, kialakulásában pedig semmilyen konkrét dugulás nem játszik szerepet. Egyszerűen arról van szó, hogy több gyűjtővezeték olyan helyre vezeti a vizet, ahol egy ponton a rendszer nem képes azt elvezetni. Amikor mindenki használja a rendszert, a legszerencsétlenebb víznyomású helyzetben lévő vezetékből nem tud a víz távozni, aztán ahogy csökken az igénybevétel, a probléma eltűnik. A nyomvonal meghatározásával feltárható, hol van a gond és optimális esetben az kijavítható.

A nyomvonal meghatározása ajánlott visszatérő dugulás miatt (vélhetően valamilyen szerkezeti probléma áll fent), talajmozgások és tereprendezés során, fák ültetése előtt is. A nyomvonal feltárása és a duguláselhárítás 11 kerület teljes területén elérhető az év bármely napján éjjel és nappal is.

Korábbi bejegyzések: