Kertes házak dugulásainak elhárítása bontás nélkül

Kertes házak dugulásainak elhárítása bontás nélkül

A duguláselhárítás Érd vagy a hozzá hasonló, előzetes infrastruktúra fejlesztés nélkül, korábbi kiskertek vagy hétvégi házak helyén kialakult nagyobb népességű területeken gyakori probléma. A gyűjtőcsatornák kapacitása gyakran alultervezett, a bekötések ad hoc fejlesztések mentén alakultak ki. Előfordul, hogy nem is ismert, hogy pontosan milyen csatornarendszer húzódik a telek alatt.

Az épületek belsejében sem feltétlenül jobb a helyzet. Sok ház korábbi nyaralók folyamatos bővítésével jött létre, mindig valamennyit hozzátoldva a már meglévő rendszerhez. Ez azt is eredményezheti, hogy egy épületen belül eltérő korú, anyagú és kapacitású csővezetékek vannak, az elemek összekapcsolása pedig az éppen legjobbnak tűnő és adott helyzetben lehetséges módon történt, figyelmen kívül hagyva (esetleg nem is ismerve) a teljes rendszer lehetőségeit.

A lakáson belüli és azon kívüli problémák egyik gyakori közös pontja a csatornatisztító akna hiánya. Ilyen akna szinte biztosan volt, de elképzelhető hogy a gyakorlatban eltűnt: a kocsibeálló kialakítása során lebetonozták, vagy a terasz beépítésekor földet hordtak rá és azóta tuja nő rajta.

Az ehhez hasonló, jellemzően kertes házas övezetekben a dugulások egy része csak bontás vagy földmunka segítségével oldható meg. Vannak azonban olyan módszerek, amikkel feltárható a probléma és szerencsés esetben bontás nélkül orvosolható. A nulladik lépés – amit érdemes már a szakember megérkezése előtt megoldani – a csatornatisztító akna hozzáférhetőségének biztosítása, de minimum megtalálása.

Ahhoz, hogy legyen esély bontás nélkül kivitelezni a duguláselhárítást, meg kell találni a probléma okát és helyét. Ezt általában kamerás csatornavizsgálattal lehet elvégezni. A vizsgálat nem csak dugulásokat, de a rendszer gyengeségeit, tervezési vagy kivitelezési hibáit is feltárhatja. A szakemberek ennek ismeretében tudnak dönteni az elhárítás mikéntjéről és tudnak tanáccsal szolgálni, hogy legközelebb ne álljon elő a dugulás.

Amennyiben a feltételek adottak, a vezetékrendszer érintett szakaszának vagy egészének nagy nyomású átmosása megoldhatja a problémát. Nem könnyen hordozható, autómosásra is használható berendezésekre kell ilyenkor gondolni, hanem speciálisan erre a célra kialakított woma csatornatisztítókra, amik nagyon nagy mennyiségű vizet nagyon nagy nyomáson képesek átpréselni a vezetékrendszeren kimosva onnan minden szennyeződést.

Korábbi bejegyzések: