Ipari csatorna fertőtlenítés előtt miért fontos a karbantartás?

Ipari csatorna fertőtlenítés előtt miért fontos a karbantartás?

Az ipari duguláselhárítás Érd környékén gyakori, hiszen a térségben a jó közlekedési adottságok miatt számtalan üzem és logisztikai központ létesült. Ezen ipari zónákban a váratlanul fellépő dugulások elhárítása mellett azok megelőzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a gazdasági tevékenység végzését akadályozhatja egy incidens. Nem csak a konkrét dugulás okozhat problémát, hanem az is, hogy a csatornahálózat nem minden része van ugyanolyan módon kihasználva az év minden szakában.

A karbantartás azért is fontos, hogy a hálózat minden eleme megfelelően működjön vagy üzembehelyezhető legyen. A munkafolyamatok kiterjednek a hálózat fizikai épségének vizsgálatára és a bennük esetlegesen megjelenő káros tényezőkre. Előfordulhatnak felgyülemlő levek a pangó szakaszokon, amik később problémák forrásai lehetnek, de kártevők is elszaporodhatnak. A csatornatisztítás és a csatornában felgyűlt levelek eltávolítása segítenek megelőzni a közegészségügyi veszélyhelyzeteket.

A tisztítás és a fertőtlenítés erős vízsugárral (woma), mechanikai lerakódásbontó eszközökkel és engedélyköteles vegyszerekkel történhet. A karbantartás azért is kiemelkedően fontos, mert az ipari csatornatisztítás és fertőtlenítés kizárólag sérülésmentes rendszerekben biztonságos. A magas nyomás ugyanis a repedések tágulását is okozhatja, míg a vegyszerek a talajba juthatnak, így azon felül, hogy hatékonyságuk csökken, súlyos környezetszennyezést is okozhatnak. Utóbbi probléma akkor is fennállhat, ha pusztán ellenőrzés és karbantartás nélkül kezdik használni az adott ipari csatornát, aminek sérülése miatt a szennyvíz kezelése nem az előírások szerint fog történni, hanem elszivárog.

Az ipari csatornarendszerekben a karbantartás messze nem csak a csővezetékek ellenőrzését és tisztítását jelenti. Technológiától függően szűrők, ülepítők, medencék, szivattyúk, átemelő rendszerek is a teljes hálózat részét képezhetik. Ezen elemek hatékony és előírásoknak megfelelő működéséhez szükséges a rendszeres karbantartásuk és ellenőrzésük is.

Korábbi bejegyzések: