Honnan ismerhető fel a mosógép dugulása?

Honnan ismerhető fel a mosógép dugulása?

A mosógép dugulásnak több jele is lehet. A probléma felismerése azért is érdekes, mert ha végül szakemberre lenne szükségünk, nem árt tudni, hogy mosógépszerelőre vagy duguláselhárítóra van szükségünk. A legjellemzőbb tünet, hogy a mosógép nem szivattyúzza le a vizet és az a belsejében marad. Ilyenkor sokszor ruháink is fogságba esnek. Mielőtt bármi mást próbálnánk indítsuk újra a mosógépet (akár azzal, hogy megszüntetjük áramellátását) és próbáljunk meg egy leeresztő vagy centrifugáló programot elindítani. Sokszor a probléma ezzel meg is oldódik.

Ha a mosógép működése közben furcsa hangokat és más rendellenességet is tapasztalunk, hívjunk gépszerelőt. Ha a mosógép belsejében (feltételezve, hogy oldaltöltős gépnél belelátunk) zavaros a víz, esetleg kellemetlen csatornaszagot érzünk, akkor jó eséllyel duguláselhárítóra lesz szükségünk. Bármelyik lépett is fel két dologra fel kell készülnünk: a mosógépet hozzáférhetővé kell tennünk a szakember számára és le kell engednünk manuálisan a vizet belőle.

A hozzáférhetőség csak addig tűnik könnyűnek, amíg nem szembesülünk a problémával. A beépített konyhai mosógépeknél gyakran a konyhabútort kell megbontani, míg a szűk fürdőszobai helyzeteknél szaniterek lehetnek útban. Ha tudjuk, már a szakember megérkezése előtt próbáljuk meg minden oldalról elérhetővé tenni gépünket. Az első lépés azonban nem ez, hanem a víz leengedése.

A víz leengedéséhez áramtalanítsuk a mosógépet. Jellemzően a mosógépek elülső és alsó felületén található egy csavaros nyílás, amiben egy szűrő van. A szűrő kicsavarozható és megtisztítható (van, hogy ez okozza a dugulást). Fontos azonban, hogy a szűrő megnyitásával ki fog folyni a víz. A leeresztő nyílás azért van a gép alján, hogy bármilyen hiba esetén kiengedhető legyen a felesleges víz, másrészt arra kell készülni, hogy itt elég nehéz lesz felfognunk. Néhány modell esetében egy kis gumicsövön keresztül valamivel kényelmesebben is megoldható ez a feladat.

Ha a mosógép a csatornahálózatba van kötve közvetlenül, akkor a leeresztő vezeték elérhető részeit próbálhatjuk megtisztítani. Érdemes átmozgatni, ha le tudjuk szerelni (és vissza is tudjuk tenni), akkor ki is mosni a flexibilis csövet, amivel a mosógép csatlakozik a csatornához. A mosógép gyakran a mosogató alá van bekötve. Ha a csatornában van a dugulás, akkor a mosogató vize sem fog lefolyni – ugyanakkor ebben az esetben a mosógép szétszerelése nélkül is van esély elhárítanunk a dugulást a mosogató felől.

Ha nem boldogulunk, nem kell aggódnunk. Duguláselhárítás Érd egész területén az év minden időszakában elérhető, így hamar orvosolható lesz problémánk is.

Korábbi bejegyzések: