Hogyan fogjunk hozzá a duguláselhárításnak házilag?

Hogyan fogjunk hozzá a duguláselhárításnak házilag?

Mielőtt szakembert hívnánk megfontolandó, hogy a dugulást házilag hárítsuk el. Ebben főszabály, hogy ne tegyünk olyat, ami ronthat helyzetünkön, így ha bizonytalanok vagyunk, ne resteljünk segítséget hívni. Második szabály, hogy lehetőleg ne költsünk csodaszerekre és speciális eszközökre többet, mint amennyit a mester elkérne a helyzet megoldásáért. A duguláselhárítás Érd és a főváros vonzáskörzetében kiszállási díjjal együtt is néhány tízezer forintból biztosan megoldható az év bármelyik napján.

Vissza az alapgondolathoz: ha házilag kell megszüntetnünk a dugulást, milyen eszközökhöz érdemes nyúlnunk? Az esetek többségében a dugulás olyan helyen keletkezik, ami kis szereléssel közvetlenül elérhető. A mosogató vagy a mosdó alatt szereljük szét a szifont, tisztítsuk meg, próbáljunk a csővezetéket is átjárhatóvá tenni. A fürdőszobai dugulásoknál a padlóösszefolyó felől érdemes próbálkoznunk. Ha nem tudunk szerelni, akkor is piszkáljunk bele a lefolyóba, hátha sikerül elérnünk és megbontanunk a dugulás okát. Mindig figyeljünk arra, hogy ne ejtsünk bele semmit a lefolyóba és ne sértsük meg annak falát sem – ez különösen az aránylag puha, flexibilis csövek esetében reális lehetőség.

Hatékony tud lenni a pumpálás. Ezt vagy külön erre készített kis pumpával tudjuk elvégezni, de akár tenyerünkkel is érdemes néhány pumpálást tenni a lefolyónál, sokszor ez pont elég a dugulás megbontására. A pumpálásnál ne fejtsünk ki a kelleténél nagyobb erőt, nehogy letörjük a szanitert vagy beszakítsuk a mosogató tartószerkezetét. Ha kézzel pumpálunk, vegyük figyelembe azt, hogy mi lehet a lefolyóban – például öntöttünk-e bele valamilyen vegyszert egy korábbi próbálkozás során. Ha öntöttünk, akkor puszta kézzel ne pumpáljunk.

Házilag készíthető vagy boltban beszerezhető csatornatisztító szereket is kipróbálhatunk. Utóbbiaknál mindenképpen tartsuk be a használati utasítást. Nem feltétlenül segít az, ha többet használunk a vegyszerből mint kellene, sőt a granulátumos szerek esetében így a dugulást is súlyosbíthatjuk. A házilag készíthető szerek logikája mindig azonos: legyen savas, pezsegjen és lehetőleg legyen meleg. Ez a kombináció az, amelyik legjobban tudja oldani a zsírdugókat. Szódabikarbóna, ecet, só, kóla és meleg víz különböző keverékei működhetnek.

Korábbi bejegyzések: