Házi duguláselhárítás és a dugulás megelőzése

Házi duguláselhárítás-megelőzés: A házban történő dugulások kialakulása legtöbb esetben évek alatt alakul ki. A mosdó, mosogató, a kád vagy a zuhanyzó lefolyójában különböző szennyeződések gyülemlenek fel.

Házi duguláselhárítás és a dugulás megelőzése
Házi duguláselhárítás és a dugulás megelőzése

Ilyenek a például a hajszálak, bőr és köröm darabok, mosó szermaradványok, idegen tárgyak. A dugulások fő okozója még a víztakarékos vécétartály. Ezzel az a probléma, hogy nem öblíti le kellő mértékben a tartályt, és mivel kevés vizet ad, ezért a szilárd anyagok nem kapnak kellő löketet, hogy a csatornába kerüljenek és megragadnak a csőben, összeállva ezek a dolgok dugulást okoznak. A mosogató dugulásánál általában két probléma szokott lenni. A csőrendszernek nincs megfelelő lejtése, így az apró dolgok nem tudnak távoznia a vezetékekből, ezáltal dugulás keletkezik. Túl hideg vízzel vagy túl kevés vízzel történő mosogatás is okozhat dugulást, mivel a mosogatószer nem tud lebomlani és ez bent marad a csőben ezzel dugulást okozva. Az indokolatlan szűrő használat is ártalmas lehet, hiszen ez is lassítja a víz áramlását és könnyebben összegyűlhet a szennyeződés. Rendszeres tisztán tartással és karbantartással megelőzhető a komolyabb probléma, illetve dugulás esetén házi csatornatisztítással

Házi duguláselhárítás- praktikák:

-Forró vizes öblítés: ez segít a zsírok feloldásában.

-Pumpálás

-Szódabikarbóna vagy ecet: maró hatásúak.

-Bolti lefolyótisztító szerekkel való duguláselhárítás

-Biológiai csőrendszer tisztítószerek: ezek nagyon erős szerek, a cső falára rakódott zsírokat is leoldja, ezzel a dugulást is megelőzi.

A csatorna tisztítását és karbantartását sokan félvállról veszik, pedig elég súlyos károkat tud okozni az ingatlanokban egy kisebb dugulás is. Ezért ajánlatos évente vagy másfél évente felkeresni egy duguláselhárító szakembert, hogy egy teljes körű csatornatisztítást hajtson végre. Ha esetleg több éve nem volt kitisztítva a vezetékrendszer, akkor érdemes Woma magasnyomású tisztítást kérni vagy egyeztetni a szakemberrel. Többé nem okoz gondot semmiféle lerakódás, vízkő, iszap, ürülék, vagy gyökérmaradvány.