Ha ott jelenik meg a szennyvíz, ahol nem kellene

Ha ott jelenik meg a szennyvíz, ahol nem kellene

A dugulás leggyakrabban úgy jelentkezik, hogy egyre lassabban, egyre nehezebben folyik le a mosogatóban a víz, aztán sehogy vagy némi pumpálást igényel a WC. Bár ez is kellemetlen, de még mindig sokkal jobb, mint ha egyszer arra érnénk haza hogy szó szerint áll… Hagyjuk is. A duguláselhárítás 11. kerület épületeiben is látott már egészen brutális állapotokat.

A lakótelepek klasszikus problémája, hogy a fővezeték dugulásával a szennyvíz visszaáramlik a dugulás felett található lakások WC-ben. Máshol is előtörhet a szennyvíz, de a legkisebb ellenállást nyújtó legalacsonyabb pont jellemzően egy WC-kagyló. Azért is a lakótelepek különösen veszélyeztetettek ebben, mert a dugulástól távolabb (magasabban) lakók mit sem sejtve a problémáról továbbra is használják a mosdót.

Van megoldás ekkor is, de ne is próbálkozzunk magunk. A következőket érdemes ekkor megtenni, nagyjából ebben a sorrendben:

1. Azonnal értesíteni a közös képviselőt. Lehet, hogy ő jelez a duguláselhárítóknak, de elképzelhető, hogy ez a mi feladatunk lesz. A jelzés azért fontos, mert ha a dugulás a fővezetékben van, akkor az nem a mi felelősségünk.

2. Hívjuk a duguláselhárítót.

3. Tegyünk el mindent a földről és próbáljuk meg a lehető leghermetikusabban elszigetelni a WC-t a lakás többi helyiségétől. Idő után a szennyvíz mindenhova el fog jutni.

4. Kezdjünk el személyesen minden szomszédhoz ellátogatni, aki felettünk lakik. Nem hosszas panaszkodásra, pláne nem felelős keresésére van szükség, hanem arra, hogy meggyőzzük őket arról, kicsit se használják a WC-t mert az jelenleg éppen olyan, mint ha a lakásunk közepébe végeznék el dolgukat.

5. A 4. pont végrehajtásában az alattunk lakók jó szövetségesek lehetnek: egyrészt felajánlhatják a mosdójuk használatát vész esetére, másrészt ha a felettünk lakók használják a WC-t az az ő plafonján is látszani fog, mindez csak – nem túl hosszú – idő kérdése.

6. Mindenről kérjünk számlát és csináljunk fényképet. Jól fog jönni a biztosítási ügyintézésnél.

7. Ha elhárult a gond, fertőtlenítsünk és köszönjük meg az együttműködést szomszédainknak.

Korábbi bejegyzések: