Fővezetéki dugulás kamerás felderítése és elhárítása Érden

Fővezetéki dugulás kamerás felderítése és elhárítása Érden

A dugulás sok esetben a lefolyók környékén megakadt tárgyak vagy felgyűlt szennyeződés okozza. Ezek felderítése és feloldása általában egyszerűbb feladat. Mi történik akkor, ha a probléma mélyebben, nehezen hozzáférhető helyen keletkezik? Van-e megoldás anélkül, hogy közvetlenül hozzáférnénk a csatornához, feltétlenül szükséges-e falat bontanunk vagy a kertet felásnunk? Ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ.

A fővezetéki dugulások közös tulajdonsága, hogy nem lehet biztosan tudni, hogy mi okozza. A dugulást okozhatják szennyeződések vagy a hálózat rossz kivitelezése, esetleg ezek keveréke. Jellemző probléma a törmelékfelhalmozódás okozta dugulás. Ilyenkor vagy a lefolyón keresztül kívülről jut szennyeződés a rendszerbe, vagy az a vezetékek falán előbb kialakuló, majd onnan leváló vízkődarabok felhalmozódásával jön létre. Jellemzően szűkületek, kanyarok, könyökök területén alakul ki.

A csatorna területén nem megfelelő lejtésű szakaszok is lehetnek. Ez lehet tervezési hiba, de az is gyakori, hogy a kivitelezés után bekövetkezett talajsüllyedés okozta. (Például ha a kertbe a csatorna fölé építünk valamit. ) A kertes házas övezetekben, régebbi vezetékeknél jellemző a gyökérbenövés problémája is: ekkor egy fa vagy bokor gyökere talál utat magának a csatorna belsejében.

A csatornák feltérképezése és a dugulás okának megtalálása napjainkban kamerával történik. A kamerát hosszan be lehet engedni a rendszerbe és annak minden területét át tudja vizsgálni, megállapítva a dugulás okát. A gyökérbenövés esetében általában ki kell cserélni az érintett szakaszt, míg a talajsüllyedés komolyabb beavatkozást is igényelhet. Az esetek többségében azonban a woma jelent megoldást.

A woma egy nagyon nagy nyomású vízsugaras tisztító berendezés. Miután nagy mennyiségű vizet nagy nyomással juttat a rendszerbe, így olyan szennyeződések tisztítása is megoldható vele, amit közvetlenül nem tudunk elérni. Apró, törmelékes, lerakódásos jellegű szennyeződések esetén ideális, de széles körben használható más jellegű dugulások esetén is.

Kamerás felderítés és womás duguláselhárítás Érd területén és környékén egész évben elérhető.

Korábbi bejegyzések: