Fertőtlenítés WC dugulása, kiöntése után

Fertőtlenítés WC dugulása, kiöntése után

Kevés kellemetlenebb és gusztustalanabb dolog van a WC dugulásánál. A csészében egy lehúzásnyi víz elfér ugyan, így a kiöntéssel nem kell azonnal számolnunk, de az elhárítás során a szennyeződés kerülhet. Sajnos nem ritka az az eset sem, amikor a fővezeték dugul el. Ilyenkor a szennyvíz utat keres magának és a dugulás felett legközelebb eső kifolyón keresztül találja azt meg. Ez az esetek többségében egy másik wc, de bizony néha a kád vagy a zuhanytálca. Egy komolyabb dugulás esetén a barna szennyvíz akár a fürdőszobát, rosszabb esetekben más helyiségeket is elönthet.

A tisztítás és fertőtlenítés akkor következhet, ha már lezárult a sikeres duguláselhárítás. Érd lakótelepi részén már nem egy hasonló horror esett meg és ilyenkor az utómunkák legalább olyan fontosak és kellemetlenek. A szakemberektől egyébként megkérdezhetjük, tudnak-e ajánlani a helyzetre szakosodott céget. Ha a fertőtlenítésbe magunk vágnánk bele, a következőkre mindenképpen figyeljünk:

1. Védőfelszerelések

A művelet során mindenképpen használjunk védőfelszerelést, amivel megvédhetjük magunkat a fertőzésektől és a tisztítószerek egészségre ártalmas gőzeitől is. A felszerelés legyen jó minőségű és teljes körű, ne elégedjünk meg egy kesztyűvel. Viseljünk szemüveget és maszkot az esetleges fröccsenések és aeroszolok ellen. Ha tisztítás után a védőfelszerelést dobjuk ki, ruhánkat magas hőmérsékleten más daraboktól elkülönítetten mossuk ki.

2. Levegőztetés

A takarítás közben és után is gondoskodjunk a levegőztetésről. A szellőztetés csökkenti a fertőzésveszélyt és azt is, hogy a tisztítószerektől rossz közérzetünk alakuljon ki. Harmadrészt, kevésbé büdös így a munka.

3. Fertőtlenítőszerek

Nagyon fontos, hogy ne pusztán általános tisztítószereket használjunk, hanem valódi fertőtlenítőszereket. A súrolószerek gyakran nem fertőtlenítenek tökéletesen. A jól bevált hipó vagy modernebb, de hasonlóan erős társainak használata teljesen indokolt és szükséges ilyen helyzetben.

4. Rések, fúgák, fal

A víz be tud menni a padló réseibe és repedéseibe, beszivároghat a falba. Ilyen esetben arra kell törekednünk, hogy ezen felületeket is a lehető legjobban tisztítsuk ki, a fertőtlenítőszert juttassuk el mindenhova. Sajnos szükséges lehet a fal fertőtlenítő festése is.

5. Más lefolyók

A szennyvíz általában más lefolyókon is megpróbál utat keresni magának, nem csak azon, amin végül feltört. A lakás összes szennyvízlevezetőjének tisztítása, fertőtlenítése, kezelése indokolt.

Korábbi bejegyzések: