Fertőtlenítés dugulás és szennyvízbetörés után

Fertőtlenítés dugulás és szennyvízbetörés után

A dugulások egyik legkellemetlenebb következménye a szennyvízbetörés lehet, amikor az érintett helyiséget szennyvíz árasztja el. Ez akkor következik be, ha az egyébként nyomás alatt nem lévő csatornahálózatban a dugulás előtt annyi szennyvíz gyűlik össze, hogy az utat keres magának a legközelebbi vezetékekben. Így az elfolyó csatornák nyomás alá kerülnek és azokon visszafolyhat a szennyvíz.

A duguláselhárítás 11. kerület területén két tipikus fatájával szokott a szennyvízbetörésnek találkozni. Az egyik nagyobb esőzések után az esővízgyűjtő csatornából történő vízbetörés. Ez akkor következik be, ha az épület csatornahálózata nincs teljesen külön rendszeren az esővíz-elvezetéstől, ami gyakori. Ilyenkor a főgyűjtő rendszer túlterheltsége – amit egy dugulás fokozhat – miatt a víz visszafelé áramlik a rendszerben és jellemzően padlóösszefolyóknál tör a felszínre.

A másik eset ennél jóval kellemetlenebb. Társasházak főgyűjtőjének dugulása esetén, a duguláshoz legközelebb eső lakásokban a szennyvíz a WC-n keresztül törhet a felszínre, magával hozva mindent. Ez a probléma alacsonyabban fekvő lakásoknál gyakori, amit nem közreműködő lakók fokozhatnak: a magasabb emeleteken nem érzékelik, hogy bármi ami a lefolyóba kerül, az másnak a fürdőszobájában köt i és nem a csatornában.

A dugulás minél korábbi elhárításán túl azonnal el kell kezdenünk gondolkodni a fertőtlenítés elvégzésén is. Az esetek többségében ilyenkor nem elég egy nagytakarítás, mert a szennyvíz beszivároghat az apróbb repedésekbe, felszívhatja őket a fal. Ez nem csak látványában kellemetlen, de hosszú szaghatást és akár komoly egészségügyi kockázatot is rejthet. Így a szennyvízbetörés után mindenképpen hívjunk erre szakosodott profi takarító és fertőtlenítő céget.

Konzultáljunk biztosítónkkal, hogy az így keletkezett károk helyreállítását fedezi-e lakásbiztosításunk és ha igen, milyen dokumentációt tartanak szükségesnek a helyreállítás megkezdése előtt. Társasházak esetében tisztázni kell, hogy a károk kinek a hibájából keletkeztek, hiszen elképzelhető, hogy a társasháznak (illetve annak biztosításának) kell helytállnia.

Korábbi bejegyzések: