Ezért fontos a csatorna nyomvonal ismerete lakásunkban

Ezért fontos a csatorna nyomvonal ismerete lakásunkban

A csatorna nyomvonal ismerete több előnnyel is jár a duguláselhárítás során, mivel segít beazonosítani a dugulás lehetséges helyét és okát. A nyomvonal ismerete segíti a szakembert abban, hogy kiválassza a megfelelő eszközöket a probléma elhárítására, gyorsan és hatékonyan tudjon dolgozni.

Minden nyomvonalnak vannak gyenge pontjai, ahol nagyobb eséllyel következik be dugulás. Ezek a szűkületek, csatlakozók és könyökök. Problémát okozhat a lejtés hiánya vagy éppen a nyomvonal túl meredek ejtése is. Ha a nyomvonal fák gyökere alatt halad, számolni kell a benövés okozta kockázatokkal. A kinti csatornák esetében a tereprendezés önmagában okozhatja a csatorna süllyedését, ami később dugulásokhoz is vezethet.

Fontos tehát, hogy jól ismerjük csatornahálózatunkat és az esetleges változásokat mindig dokumentáljuk. Akár az olyan kisebb beavatkozásoknál is fontos lehet ez, mint mondjuk a fürdőszoba átépítése. Falbontás múlhat azon, hogy meg tudjuk-e mondani, hogy az átalakítás előtti, eredeti csatornalefolyó hol helyezkedik el az újonnan beépített kád vagy zuhanyozó alatt, illetve ismerjük-e, hogy milyen csővel lett átvezetve a víz a szanitertől az eredeti lefolyóig. Jó-jó, hogy itt van egy darálós WC, de pontosan milyen átmérőjű cső van mögötte?

A nyomvonal felderítése házilag nem igazán lehetséges, de szakember akár lakásunk vagy házunk teljes rendszerét fel tudja térképezni kamerás vizsgálattal. Az ilyen vizsgálatok olyan problémák felderítésére is alkalmasok, amik különben csak falbontással lennének megállapíthatóak: hogyan történt az új WC bekötése korábban, van-e gyökérbenövés a kert alatt futó csatornában, felgyülemlett-e építési törmelék a felújítás alatt a főelvezetőben, stb.

Duguláselhárítás mellett csőtörés esetén is jó ha tudjuk, hogy hol milyen csatorna fut. Nem mindegy, hogy egy falon jelentkező nedvesedésnél meg tudjuk-e mondani, hogy az valamelyik csatorna okozta probléma vagy valahol egy szigetelési hézag vezeti be a vizet. Minél több információval rendelkezünk annál gyorsabb és célzottabb megoldást tudunk találni a problémára.

Korábbi bejegyzések: