Erre vigyázzunk a zuhanytálca dugulásakor

Erre vigyázzunk a zuhanytálca dugulásakor

A zuhanytálca lefolyója egyike a gyakran elduguló csatornáknak. Gyakran használjuk, különféle szennyeződések juthatnak bele és kialakításuk is sokszor kedvez a lerakódások kialakulásának. A zuhanytálca duguláselhárítás még szakemberek számára is sokszor kihívást jelent, bemutatjuk miért.

Az épített zuhanytálcák esetében általában nincsen nagyobb probléma, mivel ezeket normál lefolyókkal kötik be. Nagyon elterjedtek azonban az előregyártott akril tálcák, amik duguláselhárítás szempontjából problémásak lehetnek. A zuhanytálca alatt sokszor nincs közvetlenül lefolyó, hanem egy flexibilis műanyag csővel történik meg a használt víz elvezetése a kiépített csatlakozásig. Három probléma is van ezzel:

Nem mindig megfelelő a flexibilis cső lejtése, lehetnek benne olyan kanyarulatok, egészen apró emelkedések, amik kedvezhetnek a lerakódások megjelenésének.

A flexibilis csövek általában redőzöttek, ami ugyan segítheti a víz áramlását, de nehezítheti az apró szemcsés lerakódások tisztulását.

A flexibilis csövek sérülékenyek, könnyű őket kilyukasztani, megtörni. Előfordulhat, hogy a dugulás anyaga ellenállóbb, mint a műanyag, amiből a cső készült. Az ilyen csöveknél a csőgörény vagy magasabb nyomású víz is sérülést tud okozni.

A legjobb tehát a megelőzés: próbáljuk megakadályozni a haj- és szőrszálak csatornába kerülését és ne öntsünk erősen szennyezett vizet a lefolyóba. A szilárd lerakódások gyakran nem a zuhanyzáskor kerülnek a lefolyóba, hanem például a használt felmosóvíz kiöntésekor. Ha azt tapasztaljuk, hogy csökken a lefolyó áteresztőképessége, nem túl erős pumpálással próbáljuk megakadályozni a teljes blokk kialakulását. Ha a csatornatisztítás folyamatának magunk állunk neki, a lefolyótisztító szerek közül folyékony és gél állagúakat válasszunk, lehetőség szerint kerüljük a granulátumos vagy por kiszerelésű szereket.

Ha a dugulás létrejön, lélekben készüljünk fel rá, hogy a zuhanytálcát fel kell szednünk. Hívjunk szakembert, a duguláselhárítás 11 kerület egészén minden nap elérhető. Amennyiben a duguláselhárítás fix áron történik, kérdezzük meg, hogy az a zuhanytálca esetleges felszedését és visszaépítését magában foglalja-e.

Korábbi bejegyzések: