Érd jellemző makacs dugulásai és azok okai

Érd jellemző makacs dugulásai és azok okai

Duguláselhárítás Érd városában sokrétű feladat. Nyilván vannak olyan dugulások, amik helyszíntől függetlenül hasonló módon alakulnak ki. Ugyanakkor vannak specifikus adottságok, amik egy-egy probléma rendszeres és jellemző megjelenését okozhatják. Érd esetében több ilyen adottság is előfordul, mivel a város kialakulása, beépítettségének módja és infrastruktúrájának kiépítettsége sokrétű.

A központi részek lakótelepeinek jellegzetes problémái a közös tulajdonú strangok dugulásai. Az emeletes épületekben a gerincvezeték dugulása különösen sok kárt tud okozni, hiszen a visszafolyás akár egyszerre több lakásban is jelentkezhet. A főcsatorna nem az épület legmélyebb pontján van, hanem emeleteken keresztül a lakóterek mellett halad. Makacs dugulásuk a legrosszabbak közé tartozik. Az újabb lakóparkok esetében inkább tervezési hibák vagy kapacitásbeli gondok fordulnak elő leggyakrabban.

Az előzetes tervezés nélküli bővítések, átalakítások városa Érd. Ez egyaránt igaz a csatornahálózat kiépítésére és a telken belüli megoldásokra egyaránt. Sok esetben nem is ismert pontosan, hogy a vezetékrendszer hol halad, milyen csövekben és milyen bekötésekkel. A régi, elavult csövek esetében gyakoriak a gyökérbenövések is.

Szintén a kertes házas övezetek jellemző problémája, ha valamilyen földmunka miatt sérül a csatorna. Ez nem feltétlenül okoz csőtörést vagy makacs, látványos dugulást, sokkal inkább vissza-vissza térő, ismeretlen eredetű gondokat, például csatornaszagot. A földmunkák során ugyanis a csatornák elmozdulhatnak, lejtésük változhat és pangó területek alakulhatnak ki bennük.

Szintén sajnálatos gond, hogy a földmunkák során eltűnhetnek a csatornatisztító-nyílások. Ezek hiányát akkor fogjuk igazán érezni, ha egy makacs dugulás feloldása ennek hiányában válik jóval nehezebbé, időigényesebbé és drágábbá. Bármilyen átalakítást végzünk, mindig figyeljünk a csatornáktisztító-nyílások hozzáférhetőségére.

Nem egy helyen előfordul, hogy a csapadékvíz-elvezetés és a szennyvíz-elvezetés nincs elválasztva. Nagyobb esőzések után így hordalék kerülhet a rendszerbe, vagy pusztán a kapacitás szűkössége miatt is megjelenhetnek visszafolyások, dugulások.

Korábbi bejegyzések: