Elvezető csatornák dugulása – mit ne csináljunk?

Elvezető csatornák dugulása - mit ne csináljunk?

Elvezető csatornának nevezzük az összes olyan csőrendszert, amit használt, felesleges vagy szennyezett víz gyűjtőcsatornába jutatatására építettek ki. Elvezető csatorna lehet tehát egy lakóépületen belül, de akár a csapadékvíz összegyűjtését szolgáló rendszerek is ebbe a kategóriába kerülhetnek. Összeszedtünk öt gyakori hibát, amit sokan elkövetnek az elvezető csatorna duguláselhárítása során. Általában mind jó ötletnek tűnik elsőre, de egy esetleges duguláselhárítás során kiderülhet, mennyire nem volt egyik sem az.

Nem megfelelő eszköz csatornába juttatása

A dugulások elhárításának alaptípusába tartoznak azok az esetek, amikor fizikailag kell megbontanunk a csatornában kialakuló torlaszt. Erre kitalált eszköz a csőgörény, de abból sem teljesen mindegy, hogy milyen átmérőjű és típusú csatornába milyen darabot használunk. Néha egyéb tárgyak is felmerülnek, hogy megteszik csőgörény helyett, de ennek sokszor rossz a vége. A csatornába beleejtett, abban eltört, megszorult tárgyak kihalászása nehezebb feladata lehet, mint az eredeti dugulás elhárítása. Ráadásul ezekkel a tárgyakkal nem csak a dugulást lehet megbontani, hanem a csatorna elemeiben is kárt okozhatunk.

Dugulásnak gondolt nem dugulás

A fenti gondolat továbbfűzése: ha nem ismerjük a rendszert és nem vagyunk elég tapasztaltak, egy idősebb, lerakódásokkal is rendelkező könyökelemet viszonylag könnyű kilyukasztani. . .

Csatornatisztító nyílás

Csatornatisztító nyílásokat szinte minden épületnél kialakítottak. Vannak ilyenek lakáson belül, pincében vagy éppen a kertben is. A nyílások javára soha az életben nincsen szükség, így aztán könnyen elfelejtődik funkciójuk. Egy felújítás során egyszerűbb és szebb lecsempézni, befalazni, a kertben betemetni vagy a kocsibeálló felújításakor leaszfaltozni. Ha dugulás lesz, akkor emiatt szinte bizonyosan csak bontással lehet megoldani a problémát. Bónusz kérés: ne keserítsük meg az ingatlant utánunk használók életét, ha netán elrejtettük a nyílást, a lakás értékesítés előtt mondjuk meg a vevőnek merre keresse azt gond esetén.

Szilárd csatornatisztító

Boltokban kapható többfajta csatornatisztító csodaszer, ami feloldja a dugulásokat. Sokszor valóban hatásosak, de néha “bebetonozhatjuk” velük a problémát. A dugulást fel nem oldó, de annak tetején összecsomósodva megszilárduló, granulátumos vagy por állagú szerek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a csatornacsere nélküli megoldásokat.

Csodavárás

A dugulások általában nem oldódnak meg maguktól. Hívjunk szakembert és ne várjunk a csodára. Duguláselhárítás 11 kerület területén bármelyik nap elérhető megfizethető, fix áron is.

Korábbi bejegyzések: