Elkerülhető a bontás dugulás esetén?

Elkerülhető a bontás dugulás esetén?

A legtöbb esetben a válasz igen, duguláselhárítás bontás nélkül is lehetséges. A bontás akkor merül fel eshetőségként, ha nem érhető el egyik irányból sem a dugulás vagy annak anyaga keményebb, mint a cső anyaga. Az előbbire példa a gerincvezeték valamelyik szakaszának eldugulása, a hozzáférést pedig az is gátolhatja, ha nem található meg a csatornatisztító akna. A duguláselhárítás olcsón akkor úszható meg, ha mindig figyelünk arra, hogy a tisztító nyílások megmaradjanak. Utóbbi, azaz a cső anyaga sérülékenyebb, mint a dugulás, vagy a nagyon régi csatornáknál, vagy a flexibilis csöveknél fordul elő leggyakrabban. Sokszor szerelnek kádakat vagy akril zuhanytálcákat ilyen módon. A csőgörény a nem fix csőben előbb sérti meg annak falát, mint hogy magát a dugulást elérné. Sajnos az akril zuhanytálca bontás gyakori, így ha ilyen fürdőszobánk van, fokozottan ügyeljünk a megelőzésre.

Mit lehet akkor tenni? Az egyik lehetőség a nagy nyomású vízzel való tisztítás. Az ilyen csatornatisztító berendezéseket woma néven illetik. A woma bevezethető a rendszerbe és akár az építési törmeléket vagy vízkövet is ki lehet mosni velük. A woma ereje a nyomás mellett a víz mennyiségében van. Budapest minden kerületében elérhető ez a módszer, így a duguláselhárítás 11 kerület esetében sem okoz gondot womával. Ha a csőgörény és woma páros nem hoz megoldást, akkor viszont gyakran tényleg nem marad más hátra mint a bontás.

Visszatérő komolyabb dugulásoknál érdemes lehet kamerával átvizsgáltatni a vezetéket. Elképzelhető, hogy van olyan kivitelezési hiba, növénybenövés, amit nem lehet megszüntetni semmilyen tisztítási módszerrel. Ilyenkor annak örülhetünk, hogy tudjuk mi a gond és annak kijavítása után a probléma többé nem fog jelentkezni. A hét minden napján és napszakában elérhető a duguláselhárítás Újbuda lakótelepein és kertes házas övezeteiben egyaránt. Érdemes telefonáláskor minél pontosabban leírni a problémát, hogy a szakember már felkészülten, a megfelelő szerszámokkal érkezhessen a helyszínre, illetve előzetesen megbecsülhesse a beavatkozás várható költségét.

Korábbi bejegyzések: