Eldugult a mosogató és rémálommá vált a duguláselhárítás?

Az otthonokban megtalálható lefolyók közül a mosogató az, ahol a leggyakrabban, a legnagyobb valószínűséggel alakul ki a dugulás. Ebbe a lefolyóba kerül ugyanis a vízen kívül a legtöbb egyéb anyag: ételmaradék, olaj, mosogatószer. Ehhez még hozzájárul a kemény víz okozta vízkő, és ez könnyen a mosogató dugulásához vezethet.

Eldugult a mosogató és rémálommá vált a duguláselhárítás?
Eldugult a mosogató és rémálommá vált a duguláselhárítás?

Ugyanakkor a mosogató dugulását a legkönnyebb megszüntetni, hiszen a szifon a legtöbb háztartásban hozzáférhető helyen van; ha szétszereljük és eltávolítjuk a benne ragadt zsíros, vegyszeres, vízköves szennyeződéseket, akár mi is megszüntethetjük a dugulást. Kivéve, ha szerelés közben derül ki: sem a szifon kitakarítása, sem a különböző vegyszerek használata nem segít a mosogató dugulásának elhárításában. Ilyenkor szakembert kell hívni.

A dugulások a legkönnyebben úgy előzhetőek meg, ha a mosogatóba helyezünk egy úgynevezett szűrőt, amely összegyűjti az ételmaradékok nagy részét, így sokkal kevesebb esély van arra, hogy a lefolyó elduguljon. A duguláselhárítás sok ember rémálma, de a legtöbb esetben mi is meg tudjuk csinálni otthon. Szét kell szerelni a szifont de a biztonság kedvéért ha nem vagyunk benne biztosak számozzuk meg az alkatrészeket a szétszerelés közben, így nem kell félni a visszaszerelésnél. Miután szétszedtük alaposan tisztítsuk ki, szedjük ki a vízkövet és az ottmaradt ételmaradékokat. Ha szerencsénk van akkor a szifon van eldugulva és nem a falban a csatorna rendszer, ugyanis itt teljesen máshogy kell eljárni, ehhez szakembert kell hívni. Ha kész a tisztítás akkor a megszámozott eszközök segítségével szereljük össze a szifont, de vigyázzunk vele, hogy pontosan minden stimmeljen, nehogy kiszivárogjon a víz az alkatrészek között, ugyanis senki nem akarná hogy elázzon a konyhája. Található egy tömítés is a szifon közepénél, arra ügyeljünk hogy az minden irányból passzoljon ugyanis itt van a legnagyobb esélye a víznek kiszivárognia a helytelen felrakás miatt. Nem is olyan bonyolult mint gondoltuk igaz?

Miért jó a csatornatisztítás?

A csatornahálózaton nap mint nap több hektoliter mennyiségű szennyvíz halad át. Szennyvíz a fürdőszobából, a konyhából, a toalettből vagy a kerti lefolyókon keresztül. Ha azonban a csatornahálózatba olyan anyagok is kerülnek, amik könnyen eldugíthatják a hálózaton belül a víz szabad áramlási útját, kialakulhat a dugulás. A dugulás, ami ha nagyobb méreteket ölt, akkor teljesen felboríthatja a vízvezeték-hálózat addig jól működő rendszerét.

Ezt az állapotot elkerülendő a csatorna rendszeres karbantartása, aminek legfontosabb művelete a szakszerű csatornatisztítás. A nagy nyomású WOMA csatornatisztítók és a speciális csatornavizsgáló kamerás rendszerek segítik a vízszerelők pontos, precíz munkáját, hogy a csatornában még véletlenül se maradjon egyetlen kisebb kosz vagy szennyeződés sem. Ha viszont a rendszeres csatornatisztítás elmarad, akkor bizony durva és kellemetlen dugulás jöhet létre, mint pl. a WC dugulás.