Eldugult a cső, nem folyik le a víz, mi legyen most?

Eldugult a cső, nem folyik le a víz, mi legyen most?

A címben is említett helyzet bosszantó, ugyanakkor gyakori. Ha igaz az az állítás, hogy ami elromolhat az egyszer el is romlik, akkor igaz ennek változata is: ha egy cső eldugulhat, akkor egyszer el is dugul. Mi ilyenkor a teendő? Példánkat helyezzük képzeletben Újbudára, de majdnem bárhol lehetne ez az országban.

Nézzük mi dugult el és mit tehetünk az ügy megoldódásának érdekében? Ha a WC nem megy le, az a legrosszabb probléma, egyben a legtöbbet tudunk ártani azzal, ha magunk próbálkozunk. Hívjunk egy profi szerelőt, a duguláselhárítás fix áron is elérhető általában, bár értelem szerűen nem a WC a legolcsóbb.

A lefolyótisztítás házi módszereit is segítségül hívhatjuk a probléma megoldásában, ha valamelyik hagyományosnak nevezhető cső dugulása következett be. Mondjuk a csap alatt, a mosogatónál, esetleg a kádnál. Az internet tele van tuti szerekkel, de alapvetően mind ugyanazt csinálja: pezseg, kicsit savas és általában langyos. Nem csodaszerek, de kisebb dugulások oldására alkalmas lehet. A kotyvasztás mellett a pumpálás dugulásoldó képességét sem szabad lebecsülni. Akár valódi pumpával, akár csak kezünkkel is érdemes próbálkozni.

Ha a dugulás mélyebben található, oda általában már mester szükséges. Társasház esetén érdemes a közös képviselőnek is jelezni a helyzetet. Ilyenkor az is kérdés, hogy valójában a lakásunkhoz tartozik-e a feladat megoldása vagy már a közös tulajdonban található a dugó.

Szintén óvatosan kell kezelni azokat a helyzeteket, amikor a dugulás valamilyen háztartási gép kapcsán merül fel. Az esetek többségében ez a mosógép vagy a mosogatógép. Ha az eszköz nem közvetlenül külön lefolyóba van kötve (például a mosógép a kádba vezeti a használt vizet, a mosogatógép a mosogató alá van bekötve), akkor könnyebb elkülöníteni, hogy gépszerelőt kell-e hívnunk vagy duguláselhárítót. Ilyenkor nem csak a gép szennyvize nem folyik le, hanem más sem. Érdemes még átmozgatni és megvizsgálni a gépek bekötésére szolgáló flexibilis csöveket. A saját bekötésűek esetében nehezebb elhatárolni, hogy a gép hibásodott meg vagy a dugulás miatt nem távozik belőle a víz.

Próbálkozzunk egy ideig, de ha eljutunk a belátásra, hogy a feladat meghaladja lehetőségeinket, akkor hívjunk szakembert. Szerencsére akár a vízvezeték akár a háztartási gép a hibás elérhető segítség. Duguláselhárítás 11 kerület minden részén bármikor elérhető és szerelőre sem kell heteket várni.

Korábbi bejegyzések: