Dugulások megelőzéséért

Mosogasson bő vízzel a konyhai dugulások elkerüléséért

Nyáron ösztönösen takarékoskodunk a vízzel. Többet fürdünk, többet iszunk, a vízszámla durva növekedését azonban megpróbáljuk megakadályozni. Legtöbbször a mosogatás marad az áldozat, a konyhára jut sokkal kevesebb víz, mint ami más időszakban szokásos lenne.

Sajnos nagyon is valószínű, hogy a konyhai víztakarékosságért egyszer túl nagy árat kell majd fizetnünk. A mosogatóban keletkező konyhai dugulások egy része megelőzhető lenne már egyszerűen azzal, ha sokkal, több vízzel mosogat. Minél több a víz, annál jobban fel tudja oldani a szennyeződést. Az erősebb vízáramlás viszi magával a szilárd vagy részben oldott szennyeződéseket, a zsíros, olajos ételmaradékokat. Minél kevesebb a víz, annál kisebb az áramlás sebessége, s annál nagyobb az esély, hogy ezek az anyagok le tudnak rakódni a csövek belső felületére. Minél kevesebb vízzel mosogat, annál több lesz a lerakódás. Sajnos, ebből a szempontból a mosogatógépek is növelik a dugulás kockázatát. Egy mosogatógép 10-13 liter vizet használ a teljes mosogatási ciklus során. Kézi mosogatás során ennek legalább a dupláját elhasználjuk – aki folyó vízben mosogat, az pedig még a többszörösével kell, hogy számoljon. A túl kevés víz mellett a mosogatás másik problémás területe a víz hőmérséklete. Nyáron legtöbben igyekszünk minél kevesebbet dolgozni meleg vízzel. Kánikula idején mosogatni is kellemesebb langyos vízzel, mint forróval. Csakhogy minél hidegebb a víz, annál kevésbé tudja feloldani a zsíros szennyeződéseket. Amit a forró víz még el tud tüntetni, le tud mosni, azt a langyos víz csak tologatja. A mosogatás sem sikeres, ha nem elég forró vizet használ hozzá. S ahogy a langyos víz az edények oldaláról nem mossa le a zsíros maradékot, ugyanúgy a szennyvízcsövek belső felületén sem akadályozza meg a zsírosodást, a szennyeződés lerakódását. Ez pedig egyenes út a duguláshoz.

A harmadik tipikus nyári probléma a szilárd szennyeződések elszaporodása a mosogatóban. Cseresznyemag, meggymag, dinnyemag kerül a lefolyóba, s ezt nem nagyon lehet általában megakadályozni. A magok nehezebbek a víznél, így fennakadnak a szifonban. Elrothadni nem fognak, legalábbis nem annyi idő alatt, amíg más módon gondot nem okoz a jelenlétük. A szifon elég hamar megtelik, eltömődik a lefolyóba öntött gyümölcsmagoktól. Az így kialakuló dugulás viszonylag egyszerűen, a szifon kitakarításával megszüntethető.

 Semmi kétség Sanya a segítség

 

Dugulás elhárítás házilag                        +36 (70) 291-7864