Dugulások leggyakoribb típusai

Dugulások leggyakoribb típusai

Nagyon kevés az olyan szerencsés ember, akinek nem találkozott dugulással. A dugulások bárhol jelentkezhetnek, ahol a használt víz elfolyik. A leggyakrabban a rendszerbe kívülről bekerülő szennyeződések okolhatóak a dugulások kialakulásáért, de vannak esetek, amikor a karbantartás hiánya, az elöregedés vagy a tervezés problémái okozhatnak gondot.

Az olyan városokban, mint Érd, ahol mindenféle korú és stílusú épület található a panelektől a folyamatos toldozgatásokkal kialakult nyaralókon át az új lakóparkokig a dugulások is kellően sokszínűek. A duguláselhárítás Érd területén folyamatos probléma, de szerencsére a szolgáltatás is az év minden szakában és napján elérhető.

A dugulások leggyakoribb formái a konyhához kötődnek. A konyhákban jellemzően zsír, ételmaradékok és más kisebb darabos szennyeződések is a lefolyókba juthatnak akár a mosogatóból, akár a mosogatógépből. Mivel gyakran az olajok és zsírok felhalmozódása okozza a bajt, az olyan házi módszerek, amik meleg vízzel és pezsgő hatás elérésével dolgoznak, gyakran sikeresek.

A második klasszikus helyszín a fürdőszoba. A kád, a zuhanytálca és a mosdókagyló lefolyóinak fő ellensége a hajszál, amiket szappanmaradékok és zsíros szennyeződések tudnak összeragasztani. Nem kell sokat ecsetelni a WC dugulásának problémáját. Akár a rendeltetésszerű használat is okozhat dugulást, de általában kiderülnek más okok is. Soha ne dobjunk a WC-be papírt, műanyagot, tampont, óvszert és a konyhai maradékot se öntsük ide. A WC dugulások jelentős része ezekre vezethető vissza. A fentiek miatt a fürdőszobai dugulások esetében a dugulás fizikai megbontása szokott leggyakrabban eredményes lenni, ehhez a legegyszerűbb eszközünk a csőgörény.

A fővezetékek dugulása is gyakran a fentiekre vezethető vissza, de itt már megjelenik gyakori okként a cső falán kialakuló vízkő leválása és felhalmozódása. Ezek a torlaszok jellemzően ott alakulnak ki, ahol amúgy is problémás a hálózat: kanyarok, csuklók, gyenge lejtésű szakaszok.

Végül a kertek dugulásairól is érdemes szólni. A falevelek és szerves hulladékok az esővíz-elvezetők dugulásaiért felelősek, míg a régebbi, kertek alatt futó fővezetékeknél a talajsüllyedés okozta problémák és a gyökérbenövések is általános okozói a dugulásoknak.

Korábbi bejegyzések: