Duguláselhárítót hívjunk csatornavizsgálat vagy tisztítás esetén is

Duguláselhárítót hívjunk csatornavizsgálat vagy tisztítás esetén is

A duguláselhárító nem feltétlenül csak dugulásokkal foglalkozik. Nyilván nem véletlenül nevezik így a szakmát, de duguláselhárítókhoz fordulhatunk minden olyan problémával, ami a szennyvízelvezetéssel kapcsolatos. Gyakori tevékenységek még a tisztítás, a csatornavizsgálat vagy éppen a szerelés.

A tisztítás tulajdonképpen a duguláselhárítás megelőzése. Ismert felhalmozódások rendszerből való kimosása, szakszerű víz- vagy húgykő eltávolítás segít megelőzni a dugulásokat. Például egy piszoár esetében a karbantartás elengedhetetlen része a lerakódások rendszeres feloldása, hiszen a rendszerint vékony vezetékeken elvezetett vizeletből kiváló anyagok teljesen blokkolhatják a rendszert. Egy építkezés után az új vezetékekbe került törmelék eltávolítására tökéletesen alkalmas lehet egy nagy nyomású átmosás.

A csatornavizsgálat feltárhatja a dugulások vagy szivárgások rejtett okait. A nem víz alatt lévő hálózat kamerás átvizsgálása feltárhat repedéseket és töréseket, amik helyzetét jóval nehezebb lenne kívülről meghatározni. A törések mellett dugulások pontos elhelyezkedésére is választ kaphatunk. Kifejezetten hasznos lehet kertek alatt húzódó csatornák esetében, ahol kiderülhet, hogy van-e gyökérbenövés a hálózatban. Előfordul, hogy nem ismert a rendszer pontos elhelyezkedése vagy kapacitása sem, de egy vizsgálattal feltárható például egy ismeretlen helyzetű összefolyó. A csatornavizsgálat kivitelezési hiányosságok vagy későbbi földmunkák okozta elmozdulások, sülyedések kimutatására is alkalmas. Sokszor pont egy csatornavizsgálat során derül ki, hogy szükség lenne egy átfogó tisztításra a későbbi problémák megelőzéséért.

A duguláselhárítók sokszor szerelőként is tevékenykednek. A csatornahálózat egyes elemeinek javítása tartozhat feladataik közé. A csatornák szellőzőinek vagy szerelőnyílásainak kiépítése, szükséges átalakítása is tevékenységeik közé tartozhat. Jellemzően kérhetünk tőlük szaktanácsadást, ha a rendszer valamilyen bővítésére vagy átalakítására lenne szükségünk.

Korábbi bejegyzések: