Duguláselhárítás – minden amit a duguláselhárításról tudnod kell

Eldugult padlóösszefolyó tisztítása, sok esetben házilag is megoldható. Abban az esetben amikor a padlóösszefolyó vízgyűjtő tartályába idegen tárgy kerül vagy lerakódás alakul ki az házilag is könnyen eltávolítható.

Duguláselhárítás - minden amit a duguláselhárításról tudnod kell
Duguláselhárítás – minden amit a duguláselhárításról tudnod kell

A leggyakrabban a fürdőszoba takarításakor, felmosásakor esetleg festés után észrevétlenül belekerülő por és szöszök lerakódhatnak, sokszor iszapszerű lerakódást produkálva. Amikor a kád vagy a mosdó lefolyója is rá van csatlakoztatva a padlóösszefolyóra, a fürdés és tisztálkodás során a lefolyó csövébe került hajszálak és szőrszálak szintén elakadhatnak a padlóösszefolyó szifon részében. Addig amíg a lerakódás és a dugulás nem a lefolyó csövekben alakul ki, hanem a szifonban azt a padlóösszefolyó rács eltávolítása után saját kezűleg is eltávolíthatjuk. Húzzunk kezünkre gumikesztyűt és a szifon alján összegyűlt iszapot és darabos lerakódást eltávolíthatjuk, kiemelhetjük. Ezáltal újból átjárható és tiszta lesz a padló összefolyó szifon.

Duguláselhárítás, csatornatisztítás bontás nélkül

Látszólag váratlanul következik be a dugulás, akkor pedig azonnal tenni kell valamit. Amíg ugyanis nem folyik le a szennyvíz, azt a helyiséget, vagy vizes egységet nem lehet használni. Ha a házi praktikák nem válnak be, a legjobb olyankor szakember segítségét kérni, neki van a megfelelő felszerelése hozzá (elektromos és benzines vízszivattyúk, csatorna kamerás gép).

Mosogató dugulás

A tisztítás megkezdése előtt szükséged lesz egy pumpára. Amennyiben dupla mosogatód van, kezdd azzal, hogy bedugod az egyik lefolyót. Így megóvhatod a tömítést, illetve elkerülheted, hogy a másik oldalon feltörjön a víz. A dugulás megszüntetéséhez helyezd a pumpát a szabadon hagyott lefolyóra, hogy szívó hatást hozz létre, majd erőteljes mozdulatokkal kezdj pumpálni, amíg ereszkedni nem kezd a vízszint. Ha a mosogató kiürül, engedj bele vizet, hogy ellenőrizhesd, akadálytalanul lefolyik-e. Ha nem, ismételd meg a műveletet.

Ha nincs kéznél WC-pumpa, hívd segítségül a szódabikarbóna és az ecet erejét. A két anyag találkozásakor vadul habzik, és ideális esetben képes szétszedni a nagyobb darabokban összeálló szennyeződéseket, így azok alámerülhetnek a csatornába.